Śliwkowe crumble czyli owoce pod kruszonką
Deser który można przygotować dosłownie w kilka chwil a do tego jest łatwy i pyszny. Pomysł na ten smakowity wypiek znalazłam na blogu Smakołyki Dominiki. Myślę, że crumble można zrobić z różnych owoców, u mnie są to śliwki ponieważ je akurat miałam pod ręką, kiedy przyszła ochota na słodką przekąskę :))
Składniki:
0,5 kg śliwek
50g zimnego masła
50g cukru
100g mąki
*** Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i pozbawiamy pestek a następnie układamy na blaszce lub w żaroodpornym naczyniu ***
*** Masło, cukier i mąkę mieszamy razem i wyrabiamy palcami, aż powstaną grudki ***
*** Owoce przykrywamy warstwą kruszonki ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i zapiekamy przez około 30 minut- do zrumienienia (piekłam z termoobiegiem) ***
*** Podajemy na ciepło, najlepiej z lodami :)) ***
*** SMACZNEGO ***