Kotlety schabowe inaczej :)

Kotlety z zmieniaczkami na obiad w niedzielę

Kotlety schabowe inaczej

Bardzo lubię kotlety schabowe, szczególnie pasują mi na niedzielny obiad, w towarzystwie duszonych ziemniaczków i kiszonej kapusty. Wielokrotnie już słyszałam, że mięso przełożone cebulą i moczone w mleku jest dużo lepsze i delikatniejsze w smaku, a do tego jeśli przy panierowaniu, do jajka dodamy trochę majonezu i ketchupu to już zupełnie wychodzi rewelacja.  Oczywiście musiałam to sprawdzić i powiem Wam że, rewelacja- bardzo nam takie kotlety smakowały i z pewnością będę je często robić :))

Kotlet na obiad

Składniki:

3 kotlety schabowe

1 cebula

1 szklanka mleka

1 jajko

1 łyżka majonezu

1 łyżeczka pikantnego ketchupu

3/4 szklanki bułki tartej

sól i pieprz

olej do smażenia

*** Mięso myjemy osuszamy i rozbijamy (ja kupiłam już rozbite kotlety). Cebulę kroimy w piórka i przekładamy nią plasterki schabu, całość umieszczamy w misce ***

Mięso na kotlety

*** Mięso z cebulą zalewamy mlekiem i odkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny a najlepiej na całą noc ***

Kotlety schabowe na niedzielny obiad

*** W miseczce mieszamy jajko z majonezem i ketchupem, natomiast na dużym talerzu przygotowujemy bułkę tartą do panierowania ***

Panierka do kotletów

*** Mięso odciskamy z mleka i przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pieprzem. Kotlety obtaczamy kolejno, najpierw w cieście a następnie w bułce tartej ***

Schabowe kotlety

*** Smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor ***

Kotlety z ziemniakami na obiad

Schabowy z kapustą

*** SMACZNEGO ***

POLECAM TAKŻE:

Siekane kotleciki z kurczaka i majonezu


KOMENTARZE

Komentarz do “Kotlety schabowe inaczej :)

  • Wilk

    Do mlecznej marynaty dodać można jeszcze ząbek czosnku, sól, pieprz, gałązkę rozmarynu. I koniecznie schab z kością (na prawdziwego schabowego). Kość dodaje smaku.