Kotlety schabowe inaczej
Bardzo lubię kotlety schabowe, szczególnie pasują mi na niedzielny obiad, w towarzystwie duszonych ziemniaczków i kiszonej kapusty. Wielokrotnie już słyszałam, że mięso przełożone cebulą i moczone w mleku jest dużo lepsze i delikatniejsze w smaku, a do tego jeśli przy panierowaniu, do jajka dodamy trochę majonezu i ketchupu to już zupełnie wychodzi rewelacja. Oczywiście musiałam to sprawdzić i powiem Wam że, rewelacja- bardzo nam takie kotlety smakowały i z pewnością będę je często robić :))
Składniki:
3 kotlety schabowe
1 cebula
1 szklanka mleka
1 jajko
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka pikantnego ketchupu
3/4 szklanki bułki tartej
sól i pieprz
olej do smażenia
*** Mięso myjemy osuszamy i rozbijamy (ja kupiłam już rozbite kotlety). Cebulę kroimy w piórka i przekładamy nią plasterki schabu, całość umieszczamy w misce ***
*** Mięso z cebulą zalewamy mlekiem i odkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny a najlepiej na całą noc ***
*** W miseczce mieszamy jajko z majonezem i ketchupem, natomiast na dużym talerzu przygotowujemy bułkę tartą do panierowania ***
*** Mięso odciskamy z mleka i przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pieprzem. Kotlety obtaczamy kolejno, najpierw w cieście a następnie w bułce tartej ***
*** Smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
Do mlecznej marynaty dodać można jeszcze ząbek czosnku, sól, pieprz, gałązkę rozmarynu. I koniecznie schab z kością (na prawdziwego schabowego). Kość dodaje smaku.