Placuszki z gotowanych ziemniaków
Kiedy zdarzy się, że zostaną nam z obiadu gotowane ziemniaki, możemy przyrządzić z nich wspaniałe, chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku placuszki. Zazwyczaj podaje do nich sos tzatziki (przepis tutaj ) i wędzonego łososia ale myślę, że z dodatkami można tu sobie pokombinować wedle gustu. Takie placuszki świetnie sprawdzą się jako kolacja czy obiad a także ciepła przekąska. Polecam serdecznie :))
Składniki:
około 300g ugotowanych ziemniaków
100ml mleka
1 jajko
4 łyżki mąki
1 niewielka cebulka
sól oraz pieprz- do smaku
olej do smażenia
*** Ziemniaki rozgniatamy za pomocą tłuczka do ziemniaków, najlepiej zrobić to na ciepło, jeśli mamy ziemniaki z poprzedniego dnia to możemy włożyć je do garnka, zalać gorącą wodą, podgotować przez chwile, odcedzić i wówczas rozgnieść. Następnie lekko przestudzamy, a potem dodajemy mleko, mąkę oraz jajko i dokładnie mieszamy ***
*** Do masy ziemniaczanej dodajemy drobno pokrojoną cebulkę oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy ***
*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy małe placuszki- z dwóch stron na złoty kolor ***
*** Podajemy na ciepło. Placuszki wspaniale smakują z wędzonym łososiem oraz sosem tzatziki ***
*** SMACZNEGO ***
A tutaj znajdziecie przepis na klasyczny sos tzatziki:
Naprawdę super. I PRZEPYSZNE
Bardzo się cieszę. Pozdrawiam serdecznie 🙂