Cielęcina duszona z kurkami
Cielęcinę niewątpliwie można przyrządzać na wiele sposobów. Jest to mięso znane i lubiane ze względu na swoją delikatność. Ja dziś polecam cielęcinę duszoną z kurkami, podsmażonym wędzonym boczkiem oraz cebulką a wszystko to w pysznym zabielonym śmietanką sosiku. Palce lizać :))
Składniki:
0,5 kg udźca cielęcego
200 g kurek
1 cebula
100 g wędzonego boczku
2 łyżki śmietany
1,5 szklanki wody
Przyprawy: pieprz, sól, czosnek granulowany, bazylia suszona, papryka słodka
olej do smażenia
*** Mięso dokładnie myjemy, osuszamy, kroimy na średniej wielkości kawałki i obsypujemy wymienionymi w składnikach przyprawami ***
*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy mięso na dużym ogniu na rumiano z każdej strony ***
*** Następnie mięso zdejmujemy z patelni. Wędzony boczek oraz cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy razem aż cebula się zeszkli a boczek wytopi ***
*** Na patelnie dodajemy (dobrze umyte) kurki i smażymy wszystko razem przez kilka minut, ciągle mieszając ***
*** Następnie dokładamy podsmażone mięso, zalewamy wodą i dusimy na niewielkim ogniu, pod przykryciem około 1 godzinę ***
*** Następnie w odrobinie powstałego sosu rozprowadzamy śmietanę i wlewamy do potrawy. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, zagotowujemy. Podajemy z kaszą lub ziemniaczkami ***
*** SMACZNEGO ***