Krokiety z kolorowym mięsno-warzywnym farszem
Uwielbiam krokiety! Tyle, że do tej pory robiłam je tylko z mięsnym lub kapuścianym farszem. Dziś jednak trochę zaszalałam i wykombinowałam pyszne, kolorowe naleśnikowe zawijaski, którymi zajadała się cała rodzina :)) Bardzo nam smakowały!
Składniki:
6-8 naleśników wykonanych z tego przepisu: Naleśniki
kilka sztuk pieczarek
1 niewielka cebula
10 dkg wędliny ( użyłam polędwicy sopockiej i kiełbasy żywieckiej)
1 papryka ( użyłam papryki w trzech kolorach, po 1/3 z każdej)
1/2 niewielkiej cukinii
3 łyżki kukurydzy konserwowej
1 łyżka posiekanej pietruszki
sól oraz pieprz
10 dkg żółtego sera
1 jajko
1/2 szklanki bułki tartej
2 łyżki mąki
olej do smażenia
*** Pieczarki, cebulę, wędlinę, paprykę oraz cukinię kroimy w niewielką kostkę. Na patelni przez około 3 minuty podsmażamy pieczarki z cebulką, ciągle mieszając. Następnie dodajemy wędlinę i smażymy około 2 minuty. Dokładamy paprykę oraz cukinie i ciągle mieszając przesmażamy wszystko aż warzywa lekko zmiękną ***
*** Pod koniec dodajemy kukurydzę konserwową oraz posiekaną pietruszkę, całość przyprawiamy delikatnie solą oraz pieprzem, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia ***
*** Na każdy naleśnik nakładamy plasterek żółtego sera, na to około 2 łyżki farszu i przykrywamy kolejnym plasterkiem żółtego sera. Zwijamy najpierw oba boki naleśnika do środka a następnie rolujemy z dołu do góry ***
*** W jednej miseczce przygotowujemy roztrzepane jajko a w drugiej bułkę tartą wymieszaną z mąką. Krokiety obtaczamy najpierw w jajku a następnie w bułce ***
*** Na patelni rozgrzewamy około pół szklanki oleju i smażymy krokiety- z dwóch stron na złoty kolor ***
*** Podajemy na ciepło, najlepiej smakują z polane sosem czosnkowym ***
*** SMACZNEGO ***