Muffinki – pizzerinki
Idealne przekąski na imprezę ale oczywiście nie tylko- znikają w mgnieniu oka. Pulchne i mięciutki ciasto drożdżowe, wypełnione smacznym farszem i zapieczone z żółtym serem. Przekąski w smaku przypominają pizze a z wyglądu muffinki czyli małe babeczki. Robiłam je pierwszy raz ale z pewnością często będziemy do nich wracać bo są przepyszne :)) Polecam serdecznie!
Składnik:
Ciasto na pizze – z tego przepisu: Idealne ciasto do pizzy
15 dkg szynki lub innej wędliny (użyłam polędwicy sopockiej oraz kabanosów)
1 papryka (użyłam papryki w trzech kolorach po 1/3 z każdej)
opcjonalnie: pieczarki podsmażone z cebulką, kukurydza konserwowa
około 12 łyżek passaty pomidorowej (zamiennie można użyć ketchupu, koncentratu lub sosu pomidorowego)
15 dkg żółtego sera
oregano
opcjonalnie: tłuszcz do wysmarowania foremek
*** Ciasto wykonujemy z tego przepisu: ciasto do pizzy- kliknij w link
Nie dzielimy go jednak na 4 części tak jak jest podane w przepisie, ponieważ zużyjemy je w całości ***
***Ciasto cienko rozwałkowujemy i wylepiamy nim foremki na muffinki- zrobiłam to w ten sposób że z rozwałkowanego ciasta powycinałam kwadraty, powyklejałam nimi foremki a to co wystawało poodcinałam- reszta ciasta będzie nam jeszcze potrzebna. Jeżeli nasze foremki nie posiadają powłoki nieprzywierającej to najlepiej wysmarować je tłuszczem przed włożeniem ciasta ***
*** Każdą muffinkę smarujemy passatą (lub przecierem, ketchupem albo sosem) i posypujemy niewielką ilością startego żółtego sera ***
*** Farsz: paprykę myjemy kroimy w koteczkę i mieszamy z pokrojonymi (również w kosteczkę) wędlinami. Możemy także dodać pokrojone i podsmażone z cebulką pieczarki, kukurydzę z puszki a nawet ananasa- jednym słowem wszystko co lubimy i co pasuje nam do pizzy ;)) Gotowym farszem wypełniamy muffinki ***
*** Każdą pizzerinke posypujemy startym żółtym serem ***
*** Resztę ciasta ponownie rozwałkowujemy, wycinamy kółeczka (użyłam szklanki do odciśnięcia, kółeczka nie muszą być równe i idealnie takiej samej wielkości jak muffinki bo ciasto i tak jeszcze urośnie) i przykrywamy nimi pizzerinki. Z wierzchu smarujemy niewielką ilością passaty (lub zamiennika), posypujemy oregano i resztą startego sera ***
*** Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200’C i pieczemy około 15-20 minut, pod koniec pilnując aby pizzerinki się nie przypaliły ***
Z jednego ciasta, zrobionego z tego przepisu wyszło mi 12 pizzerinek (w przepisie jest podane aby ciasto podzielić na 4 części, jednak w przypadku tych pizzerinek wykorzystujemy całe ciasto więc nie ma potrzeby go dzielić).
Do „muffinek podałam osobno ketchup z cukinii, który uwielbiamy i jemy prawie do wszystkiego 😉 przepis tutaj !
*** SMACZNEGO ***
Polecam także bardzo popularny przepis na pizze jak z Pizza Hut: