Faszerowane roladki z mięsa mielonego
Mięsne zawijańce z kolorowym farszem w sosie własnym, skradły nasze podniebienia. Jakiś czas temu przyrządziłam zrazy z mięsa mielonego, które bardzo nam posmakowały i na blogu też spotkały się z wielkim zainteresowaniem. Dziś serwuje równie pyszne roladki z mięsa mielonego, duszone w sosie pieczeniowym i wypełnione smakowitym farszem z wędzonego boczku i sezonowych warzyw. Polecam :))
Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 jajko
1 bułka namoczona w mleku lub pół szklanki bułki tartej
10 dkg wędzonego boczku
pół niedużej cukinii
pół czerwonej papryki
1 niewielka cebula
1 łyżka koncentratu pomidorowego
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka oraz ostra, gałka muszkatołowa
bułka tarta do obtoczenia roladek
olej do smażenia
*** Cebulkę oraz wędzony boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy razem na patelni ***
*** Cukinie oraz paprykę również kroimy w niewielką kosteczkę i dokładamy na patelnie do podsmażonego boczku z cebulką. Wszystko razem przesmażamy przez około dwie minuty ciągle mieszając ***
*** Mięso mielone mieszamy z odciśniętą z mleka bułką (lub z bułką tartą), jajkiem oraz przyprawami- do smaku. Mięso dzielimy na 5-6 części. Każdą część spłaszczamy dłonią na desce na dość cienki placek i nakładamy równomiernie po 2 łyżki farszu, lekko przyciskając ***
*** Mięso z farszem zwijamy do środka i formujemy w dłoniach tworząc rolady ***
*** Roladki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na mocno rozgrzanym oleju na rumiany kolor z każdej strony ***
*** Następnie mięso zalewamy szklanką wody i dusimy na niewielkim ogniu pod przykryciem przez około 20 minut co jakiś czas obracając roladki. Po tym czasie do powstałego sosu dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawiamy go do smaku solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, możemy także dodać ulubione zioła. Gotujemy jeszcze wszystko kilka minut na niewielkim ogniu ***
*** W razie potrzeby sos możemy zaciągnąć mąką zmieszaną z wodą ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam także pyszne roladki/zrazy z mięsa mielonego:
Roladki wyszły pyszne. Ja nie dałam cukini a do środka dodałam pieczarki, cebulę i paprykę. Dzięki za inspiracje.