Dorada pieczona z warzywami
Delikatna biała rybka pieczona z kolorowymi warzywami to idealna propozycja na szybki obiad. Jednocześnie polecam upiec w piekarniku ziemniaczki lub frytki i mamy pełne danie 🙂 Posiłek jest prosty w przygotowaniu i świetnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny.
Składniki:
2 dorady- oczyszczone, wypatroszone
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, tymianek
3 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
1 czerwona papryka (użyłam też trochę żółtej papryki)
1 niewielka cukinia
*** Ryby dokładnie myjemy, osuszamy i nacinamy w trzech miejscach z każdego boku ***
*** W środku i na zewnątrz dorady posypujemy solą oraz pieprzem. Czosnek tniemy w plasterki i wkładamy w nacięcia oraz w środek ryby (w nacięcia możemy też powkładać paseczki papryki) ***
*** Dorady umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Paprykę oraz cukinię kroimy na dość duże kawałki i umieszczamy obok ryby ***
*** W miseczce mieszamy oliwę z sokiem z cytryny oraz tymiankiem i tak uzyskaną marynatą smarujemy ryby oraz warzywa ***
*** Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200’C i pieczemy przez 30 minut ***
*** SMACZNEGO ***
Do ryby polecam pyszne pieczone ziemniaczki: