Kotlety Twardowskiego
Inaczej bym powiedziała, że są to panierowane roladki schabowe wypełnione serowo-maślanym nadzieniem z lekko czosnkową nutą. Pomysł na te kotlety zaczerpnęłam z bloga „Kuchenne Cuda Joanny” a ona, jak pisze inspirowała się programem telewizyjnym „Smaki Polski”, w którym to pokazywali jak je przyrządzić. Troszkę ten przepis zmodyfikowałam i wniosłam od siebie małe zmiany, dodałam czosnek oraz zioła. Roladki wyszły bardzo smaczne, chrupiące i kruche. Uważam, że jest to fajny sposób na inne niż zawsze schabowe!
Składniki:
3 rozbite kotlety schabowe
sól oraz pieprz
bazylia, oregano
10dkg masła
1 ząbek czosnku
15dkg żółtego sera
pół szklanki mąki
pół szklanki bułki tartej
1 jajko
olej do smażenia
*** Ser żółty ścieramy na tarce o średnich oczkach i mieszamy z miękkim masłem oraz przeciśniętym czosnkiem. Tak powstały farsz dzielimy na 3 części ***
*** Rozbite kotlety przyprawiamy z dwóch stron solą pieprzem, bazylią i oregano. Na każdym kotlecie umieszczamy porcje farszu ***
*** Mięso z farszem składamy na pół i zbijamy tłuczkiem brzegi, następnie obracamy i z drugiej strony również zbijamy brzegi ***
*** Każdy tak zamknięty kotlet podwijamy i formujemy w dłoniach roladki ***
*** Kotlety obtaczamy kolejno: najpierw w mące, później w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej i ponownie w dłoniach formujemy na kształt roladek ***
*** Podsmażamy na oleju, z każdej strony na złoty kolor a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C (piekłam z termoobiegiem) i pieczemy 15 minut ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam także pyszne roladki z mięsa mielonego wypełnione kolorowym farszem:
Znakomite danie Polecam!!!
Witam,kotlety robilam,byl pyszny,szybki obiad.Od siebie dodalam natke pietruszki do srodka.Polecam i dzieki.
Witam, robilam roladki z piersi kurczaka i wyszly wspaniale!!! Polecam i dziekuje za przepis