Flaczki z żołądków drobiowych
Dziś polecam takie trochę oszukane flaczki bo przyrządzone z żołądków drobiowych, chociaż smakiem wcale nie odbiegają od tych oryginalnych. Myślę, że taka smakowita zupka podana z pieczywem to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Według mnie takie flaczki są rewelacyjne!
Składniki:
0,5 kg żołądków z kurczaka
3 skrzydełka z kurczaka
1 nieduża marchewka
1/2 korzenia pietruszki
1 cebula
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
3 kulki pieprzu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1,5 łyżki masła
1 łyżka mąki
1 ząbek czosnku
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, ostra papryka, majeranek
*** Żołądki myjemy, oczyszczamy, zalewamy wodą i zagotowujemy. gotujemy kilka minut i odcedzamy. Następnie zalewamy świeżą wodą, (około 1,5 litra), solimy, dodajemy pieprz w kulkach, ziele angielskie oraz liście laurowe i gotujemy pod przykryciem 30 minut. Po tym czasie dodajemy umyte i oczyszczone skrzydełka z kurczaka, marchewkę oraz pietruszkę pokrojone w drobne słupki i cebulę przekrojoną w ósemkę ***
*** Wszystko gotujemy pod przykryciem około 40 minut do momentu aż żołądki całkowicie zmiękną. Następnie mięso wyjmujemy z garnka za pomocą łyżki cedzakowej. Skrzydełka obieramy z kości i kroimy na mniejsze kawałki, natomiast żołądki tniemy w paseczki ***
*** Do wywaru dodajemy koncentrat pomidorowy oraz przeciśnięty czosnek. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową, ostrą papryką i majerankiem. Dokładamy pokrojone mięso.
*** Przygotowujemy zasmażkę: masło rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy mąkę i chwilę razem zasmażamy ciągle mieszając. Następnie całość dodajemy do gotujących się flaczków. Mieszamy i gotujemy jeszcze przez dwie minuty. Podajemy z pieczywem ***
*** SMACZNEGO ***
Czy mogą zostać użyte żołądki z kaczki?
robisz to samo skarbie tylko zamiast zoladkow wrzucasz flaki, mozesz szklanke bialego wytrawnego wina tez dodac
Super przepis wszystkim smakowalo mam pytanie czy otrzymała bym przepis na tradycyjne flaczki Dziękuję Pozdrawiam