Bułeczki czosnkowe
Pyszne pieczywo z masłem czosnkowo- pietruszkowym. Bułeczki są chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku, a do tego ten zapach który wydobywa się z piekarnika… Coś wspaniałego :)) Polecam!
Składniki na ciasto:
0,5 kg mąki
20g drożdży
300ml mleka
szczypta cukru
2 łyżeczki soli
3 łyżki masła
Składniki na masło czosnkowe:
100g masła
3-4 ząbki czosnku
pół pęczka natki pietruszki
*** Przygotowujemy zaczyn: do szklanki wkruszamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru, łyżeczkę mąki oraz 5 łyżek ciepłego mleka. Mieszamy (np widelcem) aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość możemy przejść do robienia ciasta ***
*** Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól oraz zaczyn i mieszamy. Dodajemy lekko podgrzane mleko i wyrabiamy ciasto na gładką masę. . Następnie dokładamy miękkie masło i ponownie wyrabiamy ***
*** Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Następnie wyrabiamy ciasto raz jeszcze i formujemy małe podłużne bułeczki (wyszło mi 12 sztuk), które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odkładamy ponownie do wyrośnięcia na około30 minut ***
*** W między czasie w miseczce mieszamy masło z przeciśniętym czosnkiem oraz drobno posiekaną natką pietruszki ***
*** Po wyrośnięciu w bułeczkach robimy poprzeczne nacięcia w które nakładamy masło czosnkowe ***
*** Bułeczki pieczemy około 15- 20 minut w temperaturze 200’C ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam także 30 pomysłów na imprezowe hity< przekąski, dania, sałatki i przystawki:
Imprezowe Hity!!! 30 pomysłów na przekąski, dania, sałatki i przystawki na przyjęcie :))