Kolorowe roladki schabowe
Delikatne, mięciutkie mięso z pysznymi dodatkami wprost rozpływające się w ustach to świetna propozycja na rodzinny, domowy obiad. Roladki idealnie komponują się z pyzami czy innymi kluseczkami a także z ziemniaczkami lub kaszą. Do tego tylko pyszna surówka (u mnie z kiszonej kapusty) i mamy bardzo smaczny obiad :)) Polecam!
Składniki:
0,5 kg schabu
1 papryka (użyłam po trochu żółtej, czerwonej i pomarańczowej)
2 ogórki kiszone
1 cebula
10 dkg żółtego sera
sól i pieprz
słodka papryka
musztarda
1 szklanka wody
3 ziarenka ziela angielskiego
1 liść laurowy
olej do smażenia
2 łyżeczki mąki
*** Paprykę i ogórka kroimy w słupki, cebulę w piórka a ser w małe plasterki ***
*** Schab kroimy w plastry i dość cienko rozbijamy. Każdy kotlet przyprawiamy solą oraz pieprzem i smarujemy musztardą. Na to kładziemy plasterek sera, 3 paski papryki, kawałek ogórka oraz cebulki i całość ciasno zwijamy w roladkę (w razie potrzeby można związać sznurkiem) ***
*** Roladki smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na mocno rumiany kolor ***
*** Następnie roladki zalewamy wodą, dodajemy 3 ziarenka ziela angielskiego oraz liść laurowy i dusimy pod przykryciem na niedużym ogniu do miękkości- około 40 minut, co jakiś czas obracając roladki. W razie potrzeby dolewamy więcej wody ***
*** Po tym czasie sos doprawiamy do smaku słodką papryką, solą oraz pieprzem ( lub jeśli lubimy to możemy użyć kostki mięsnej) a następnie zaciągamy zawiesiną z mąki i wody ***
*** Roladki podajemy z kluskami, ziemniakami lub kaszą ***
*** SMACZNEGO ***