Grillowane polędwiczki w musztardowej marynacie 🙂
Polędwiczki wieprzowe to bardzo smaczne i popularne danie na grilla. Robi się je szybko i łatwo a smak mają wprost wspaniały. Dobrze zrobione powinny być kruche oraz soczyste w środku i ładnie przypieczone z wierzchu. Ponieważ sezon grillowy w pełni, proponuje coś dla urozmaicenia rusztowego menu. Polecam ciekawy przepis na polędwiczki w marynacie musztardowej, nam bardzo smakowały :))
Składniki:
2 polędwiczki wieprzowe
Marynata:
2 łyżki musztardy sarepskiej
2 łyżki musztardy francuskiej
1 łyżka octu balsamicznego
2 łyżki oliwy
po 1 łyżeczce: pieprzu,siekanej pietruszki, tymianku, oregano (zioła mogą być inne- takie jakie lubimy)
*** Polędwiczki dokładnie myjemy tniemy na grube plastry i delikatnie rozbijamy na grubość ok 0,5 cm ***
*** Składniki marynaty dokładnie ze sobą mieszamy ***
*** Polędwiczki obtaczamy w marynacie i odstawiamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin ***
*** Po wyjęciu mięsa z lodówki usuwamy z niego marynatę- najlepiej zdjąć ją z wierzchu za pomocą noża. Następnie na mocno rozgrzanym grillu pieczemy po około 3 minuty z każdej strony ***
*** SMACZNEGO ***
Do mojego grilla podałam surówkę Coleslaw, oto przepis:
Polecam także wypróbować pyszne polędwiczki w marynacie musztardowo-miodowo-sojowej: