Klopsiki w sosie śmietanowo-koperkowym :)


Klopsiki w sosie śmietanowo-koperkowym 🙂

Dziś serwuje gotowane klopsiki w pysznym sosie. Chociaż zauważyłam, że częściej nazywane są pulpetami. Wygląda na to, że chyba gotowane kuleczki z mięsa mielonego to pulpety a smażone to klopsiki. Ale mniejsza o to, zwał jak zwał, najważniejsze, że są bardzo smaczne i serdecznie je Wam polecam 🙂

Składniki:

300g mięsa mielonego (u mnie wieprzowe)

1 jajko

1 łyżka bułki tartej

sól, pieprz, majeranek, bazylia

2 łyżki posiekanego koperku

3 łyżki mąki

3 łyżki śmietany 18%

1 szklanka wody

*** Mięso mieszamy z jajkiem, bułką tartą i przyprawami (można też dodać drobno pokrojoną cebulkę) ***

Mięso mielone w trakcie przygotowania

*** Z przyprawionego już mięsa formujemy nieduże kuleczki i obtaczamy je dość grubo w mące ***

Klopski z mięsa otoczone w mącce

*** W niedużym garnku zagotowujemy wodą z dodatkiem soli (dałam łyżeczkę soli ziołowej) i pieprzu- można też użyć bulionu ***

Bulion gotowany w garnku

*** Do gotującej się wody wkładamy nasze mięsne kuleczki i gotujemy przez około 25 minut na małym ogniu, pod przykryciem ***

Klopski w trakcie gotowania

*** W trakcie gotowania co jakiś czas delikatnie mieszamy ***

Klopsiki w bulionie w trakcie przygotowania

*** Powstały sosik (powinien nam zgęstnieć w trakcie gotowania) zaciągamy śmietanką- w tym celu do śmietanki wlewamy łyżkę sosu, mieszamy a następnie całość wlewamy do garnka. Dodajemy posiekany koperek, mieszamy i gotujemy jeszcze przez dwie minuty ***

Klopsiki z mięsa w sosie

Pulpety w sosie śmietanowo- koperkowym

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

 

 

KOMENTARZE