Klopsiki w sosie śmietanowo-koperkowym 🙂
Dziś serwuje gotowane klopsiki w sosie śmietankowo koperkowym. Chociaż zauważyłam, że częściej nazywane są pulpetami. Wygląda na to, że chyba gotowane kuleczki z mięsa mielonego to pulpety a smażone to klopsiki. Ale mniejsza o to, zwał jak zwał, najważniejsze, że są bardzo smaczne i serdecznie je Wam polecam 🙂
Składniki na klopsiki w sosie:
- 300g mięsa mielonego (u mnie wieprzowe)
- 1 jajko
- 1 łyżka bułki tartej
- sól, pieprz, majeranek, bazylia
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki śmietany 18%
- 1 szklanka wody
Na początek mięso mieszamy z jajkiem, bułką tartą i przyprawami (można też dodać drobno pokrojoną cebulkę).
Następnie z przyprawionego już mięsa formujemy nieduże kuleczki i obtaczamy je dość grubo w mące.
Później w niedużym garnku zagotowujemy wodą z dodatkiem soli (dałam łyżeczkę soli ziołowej) i pieprzu można też użyć bulionu.
Do gotującej się wody wkładamy nasze mięsne kuleczki i gotujemy przez około 25 minut na małym ogniu, pod przykryciem.
W trakcie gotowania co jakiś czas delikatnie mieszamy.
Powstały w ten sposób sos (powinien nam zgęstnieć w trakcie gotowania) zaciągamy śmietanką, w tym celu do śmietanki wlewamy łyżkę sosu, mieszamy a następnie całość wlewamy do garnka. Dodajemy posiekany koperek, mieszamy i gotujemy jeszcze przez dwie minuty. W efekcie końcowym otrzymujemy pyszne klopsiki w sosie śmietankowo koperkowym.

*** Smacznego ***
Na moim blogu znajdziesz jesz inne ciekawe przepisy na klopsiki lub pulpety:











