Warzywa zapiekane z dodatkiem ziół

Zapiekanka warzywna :)

Zapiekanka warzywna 🙂

Pyszna, mocno warzywna zapiekanka z dodatkiem sera mozzarella i ziół- mogłabym ją jeść na okrągło. Zapiekanka warzywna może posłużyć jako dodatek do obiadu albo do grilla lub jako danie na przykład kolacyjne. Jest mega smaczna, bardzo łatwa i dość szybka w przyrządzeniu, polecam 🙂

Składniki na zapiekankę warzywną

  • 3 nieduże cukinie- najlepiej każda w innym kolorze
  • 1 bakÅ‚ażan
  • 2 cebule- u mnie jedna biaÅ‚a i jedna czerwona
  • 3 papryki- każda w innym kolorze
  • 2 serki mozzarella
  • 5 Å‚yżek oliwy
  • 1 Å‚yżeczka octu balsamicznego
  • po 1 Å‚yżeczce soli i pieprzu
  • po 1 Å‚yżeczce oregano, bazylii, tymianku
  • 2 zÄ…bki czosnku

Zapiekanka warzywna składniki

Na początek ser mozzarella, cukinie, cebule i bakłażana kroimy w krążki a papryki w szerokie paski. W natłuszczonym żaroodpornym naczyniu układamy naprzemiennie warzywa, przeplatając je serem.

Pokrojone warzywa ułożone w naczyniu żaroodpornym

Następnie w  miseczce mieszamy oliwę i ocet balsamiczny z ziołami, solą, pieprzem oraz przeciśniętym czosnkiem.

Oliwa zmieszana z ziołami i pieprzem

Mieszanką oliwną smarujemy z wierzchu całą zapiekankę. Między warzywa możemy też powkładać listki świeżej bazylii.

Warzywa na zapiekankę w oliwie z ziołami

Na koniec naczynie wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez 40 minut w temperaturze 180’C- piekÅ‚am z termoobiegiem.

Pamiętaj tylko że zapiekanka warzywna szybko znika ze stołu i zawsze jej brakuje.

Zapiekanka warzywna po wyjęciu z piekarnika
Zapiekanka warzywna

*** Smacznego ***

Polecam także pyszną zapiekankę warzywną z kurczakiem, przepis: Kolorowa zapiekanka warzywna

Kolorowa zapiekanka warzywna

 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry