Zapiekanka warzywna 🙂
Pyszna, mocno warzywna zapiekanka z dodatkiem sera mozzarella i ziół- mogłabym ją jeść na okrągło. Zapiekanka warzywna może posłużyć jako dodatek do obiadu albo do grilla lub jako danie na przykład kolacyjne. Jest mega smaczna, bardzo łatwa i dość szybka w przyrządzeniu, polecam 🙂
Składniki na zapiekankę warzywną
- 3 nieduże cukinie- najlepiej każda w innym kolorze
- 1 bakłażan
- 2 cebule- u mnie jedna biała i jedna czerwona
- 3 papryki- każda w innym kolorze
- 2 serki mozzarella
- 5 łyżek oliwy
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- po 1 łyżeczce soli i pieprzu
- po 1 łyżeczce oregano, bazylii, tymianku
- 2 zÄ…bki czosnku
Na początek ser mozzarella, cukinie, cebule i bakłażana kroimy w krążki a papryki w szerokie paski. W natłuszczonym żaroodpornym naczyniu układamy naprzemiennie warzywa, przeplatając je serem.
Następnie w miseczce mieszamy oliwę i ocet balsamiczny z ziołami, solą, pieprzem oraz przeciśniętym czosnkiem.
Mieszanką oliwną smarujemy z wierzchu całą zapiekankę. Między warzywa możemy też powkładać listki świeżej bazylii.
Na koniec naczynie wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez 40 minut w temperaturze 180’C- piekÅ‚am z termoobiegiem.
Pamiętaj tylko że zapiekanka warzywna szybko znika ze stołu i zawsze jej brakuje.

*** Smacznego ***
Polecam także pyszną zapiekankę warzywną z kurczakiem, przepis: Kolorowa zapiekanka warzywna









