Kokosowa fantazja
Dziś mam coś dla miłośników Bounty, Raffaello i tym podobnych łakoci. Połączenie biszkoptowego ciasto z masą kokosową i galaretką oblane mleczną czekoladą. W sumie przy stworzeniu tego ciacha jest troszkę pracy ale efekt końcowy jest tak uroczy, że myślę, iż warto się trochę potrudzić aby zaskoczyć naszych gości (moi goście nie mogli uwierzyć, że to ciasto nie jest z cukierni) !
Składniki:
- ciasto:
3 jajka
6 łyżek mąki pszennej
1 łyżka kakao
6 łyżek cukru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2. masa kokosowa:
250g jogurtu greckiego
pół szklanki wiórków kokosowych
pół szklanki cukru pudru
1 łyżka żelatyny
150ml śmietanki 30%
ok 25 sztuk herbatników typy Be-Be
3. galaretka i polewa:
2 galaretki (u mnie agrestowe)
1 tabliczka czekolady mlecznej
8 łyżek mleka
Opcjonalnie: pół tabliczki białej czekolady, 4 łyżki mleka
*** Ciasto: białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania cukier. Dodajemy żółtka i mieszamy. Następnie wsypujemy przesianą mąkę razem z kakao oraz proszkiem do pieczenia i wszystko dokładnie łączymy- łyżką! Nie mikserem! Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem foremki (u mnie 35 x 25cm ) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C. Pieczemy około 20-25 minut, do suchego patyczka ***
*** Galaretki rozpuszczamy w niepełnych czterech szklankach wody i odstawiamy aby przestygły oraz lekko stężały ***
*** Masa kokosowa: jogurt mieszamy z połową cukru pudru i wiórkami kokosowymi. Żelatynę zalewamy dwiema łyżkami zimnej wody, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia a następnie podgrzewamy. Śmietanę ubijamy na sztywno z pozostałym cukrem pudrem. Żelatynę mieszamy z łyżką ubitej śmietany a następnie mieszamy wszystko razem- masę kokosową, ubitą śmietanę i żelatynę. Całość wylewamy na schłodzony biszkopt i dokładnie rozprowadzamy. Wkładamy na około pół godziny do lodówki do schłodzenia ***
*** Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy ją delikatnie na schłodzoną masę kokosową i ponownie schładzamy. Następnie na galaretce układamy herbatniki ***
*** W garnuszku podgrzewamy mleko wkruszamy do niego czekoladę i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej polewy. Czekoladę wylewamy na herbatniki i dokładnie rozprowadzamy za pomocą łyżki ***
*** Jeżeli chcemy uzyskać efekt wzorków musimy w drugim garnuszku rozpuścić pół tabliczki białej czekolady z 4 łyżkami mleka. Na ciemnej czekoladzie rozprowadzamy łyżką jasną polewę w tzw. szlaczek. Następnie za pomocą patyczka (takiego do szaszłyków) zaciągamy przez całą długość aby rozmazać trochę położony już zygzak. Całą „operacje” trzeba wykonać gdy czekolady są jeszcze ciepłe gdyż polewa dość szybko zastyga i wówczas już wzorek nam nie wyjdzie ***
*** Ciasto wkładamy do lodówki do schłodzenia na co najmniej 3 godziny ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
u mnie to samo ciasto wyszło twarde jak cienka podeszwa od buta 🙂
Wszystko robiłam zgodnie z przepisem…
Spód pięknie wyrósł. Bardziej niż przewidywalam, mieciutki 🙂 Piekłam w 165 st 25 minut bo tak zazwyczaj pięke biszkopty. Krem wyszedł. Teraz czekam do jutra. :). Myślę że nieraz będę korzystać z tego przepisu.
Bardzo pyszne ciasto
Ciasto wyszło tragiczne. Źle dobrane chyba proporcje.
Jakiej wielkości blacha?
Biszkopt ktory nie wyszedl przerobilam na bajaderke. Rowniez z Pani przepisu -wyszla pyszna. A do tego ciasta zrobilam biszkopt ale zamiast 6 lyzek dalam 6 lyzeczek maki i wyszedl w sam raz. Ciasto podbilo serca mojej rodziny 🙂
Czy przepis zostal wlasciwie spisany? Upieklam biszkopt i wyszedl twardy jak kamien.
To jest przepis na klasyczny biszkopt kakaowy, powinien wyjść mięciutki. Czy zrobiła Pani wszystko zgodnie z przepisem?