Zawijaski z parówką
Drożdżowe zawijańce z kiełbaską to takie inne hot-dogi. Jedliśmy je z ketchupem. Świetnie sprawdzą się na inną niż zwykle kolacje czy śniadanie. Ja z pewnością zrobię je ponownie bo bardzo nam smakowały. Wam również polecam spróbować :))
Składniki:
2 szklanki mąki
1,5 dkg drożdży
250 ml wody
szczypta cukru
6 dkg roztopionego masła
1 łyżeczka soli
około 10 paróweczek
sezam do posypania
1 jajko do smarowania zawijasków
*** Przygotowujemy zaczyn: do szklanki wkruszamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru, łyżeczkę mąki oraz 5 łyżek bardzo ciepłej (ale nie gorącej) wody. Mieszamy (np widelcem) aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia. Czekamy aż rozczyn podwoi swoją objętość ***
*** Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy zaczyn oraz wodę i wyrabiamy. Ciasto powinno mieć taką konsystencję aby było miękkie i odchodziło od rąk- jeśli będzie zbyt lepić się do rąk- należy dodać trochę więcej mąki, jeśli natomiast nie będzie lepić się wcale- należy dodać trochę wody. Pod koniec zarabiania dodajemy do ciasta sól oraz roztopione, zimne masło ***
*** Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Następnie wyrabiamy ciasto raz jeszcze i dzielimy na dwie części. Każdą część rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm ***
*** Z ciasta wycinamy centymetrowe paseczki i owijamy nimi kiełbaski ***
*** Gotowe zawijaski układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, smarujemy rozmieszanym jajkiem i posypujemy sezamem ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C na 15-20 minut- do czasu aż ciasto się mocno zrumieni ***
*** SMACZNEGO ***