Zawijaski z parówką

Parówka w cieście

Zawijaski z parówką

Drożdżowe zawijańce z kiełbaską to takie inne hot-dogi. Jedliśmy je z ketchupem. Świetnie sprawdzą się na inną niż zwykle kolacje czy śniadanie. Ja z pewnością zrobię je ponownie bo bardzo nam smakowały. Wam również polecam spróbować :))

Składniki:

2 szklanki mąki

1,5 dkg drożdży

250 ml wody

szczypta cukru

6 dkg roztopionego masła

1 łyżeczka soli

około 10 paróweczek

sezam do posypania

1 jajko do smarowania zawijasków

 

*** Przygotowujemy zaczyn: do szklanki wkruszamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru, łyżeczkę mąki oraz 5 łyżek bardzo ciepłej (ale nie gorącej) wody. Mieszamy (np widelcem) aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia. Czekamy aż rozczyn podwoi swoją objętość ***

Zaczyn na ciasto po wyrośnięciu

*** Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy zaczyn oraz wodę i wyrabiamy.  Ciasto powinno mieć taką konsystencję aby było miękkie i odchodziło od rąk- jeśli będzie zbyt lepić się do rąk- należy dodać trochę więcej mąki, jeśli natomiast nie będzie lepić się wcale- należy dodać trochę wody. Pod koniec zarabiania dodajemy do ciasta sól oraz roztopione, zimne masło ***

Ciasto na pizze

*** Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Następnie wyrabiamy ciasto raz jeszcze i dzielimy na dwie części. Każdą część rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm ***

Rozwałkowane ciasto

*** Z ciasta wycinamy centymetrowe paseczki i owijamy nimi kiełbaski ***

Zawijamy parówki w paski ciasta

*** Gotowe zawijaski układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, smarujemy rozmieszanym jajkiem i posypujemy sezamem ***

Parówki zawinięte w cieście posypane sezamem

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C na 15-20 minut- do czasu aż ciasto się mocno zrumieni ***

Zawijasy z parówką po wyjęciu z piekarnika

Gotowe zawijasy z ciasta posypane sezamem

*** SMACZNEGO ***

KOMENTARZE