Ziołowe risotto z warzywami
Dziś serwuje danie iście wegetariańskie- pyszny maślano-ziołowy ryż z kolorowymi warzywami! Potrawa jest tak smaczna, że prawie rozpływa się w ustach, mogłabym ją jeść na okrągło. Polecam Wam spróbować :))
Składniki:
1 szklanka ryżu
2 łyżki masła ( najlepiej klarowanego )
1 łyżeczka kurkumy
Po pół łyżeczki soli i pieprzy
po pół łyżeczki: oregano, bazylii, tymianku, rozmarynu- zioła mogą być świeże lub suszone
1 mała cukinia
1 papryka (użyłam pół czerwonej i pół pomarańczowej)
2 ząbki czosnku
3 łyżki kukurydzy konserwowej
3 łyżki groszku konserwowego
1 łyżka oleju do smażenia
*** W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy kurkumę, sól, pieprz oraz zioła i wsypujemy ryż. Wszystko razem mieszamy, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 10 minut aby ryż przeszedł masłem i przyprawami. ***
*** Następnie zalewamy dwiema szklankami wrzątku i gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając przez około 15 minut, aż ryż wchłonie całą wodę i zrobi się miękki ***
*** Na patelni podsmażamy w niewielkiej ilości oleju drobno pokrojoną cukinie oraz paprykę, pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty czosnek ***
*** Gdy warzywa zmiękną łączmy je z ugotowanym już ryżem. Następnie dodajemy do potrawy po około 3 łyżki kukurydzy i groszku z puszki ***
*** Wszystko razem mieszamy, lekko podsmażamy i gotowe ***
*** SMACZNEGO ***
Czy mogłabyś podawać przy składnikach na ile osób lub porcji wychodzi z danego przepisu?
Witam
Jaki ryż do tego dania najlepiej użyć ?
Witam! Najlepszy do risotto będzie ryż arborio, carnaroli albo paraboilet. Jednak szczerze mówiąc ja do tego dania używam takiego ryżu jaki akurat mam w domu (najczęściej jest to ryż jaśminowy) i zawsze wychodzi bardzo smaczne.