Filet kurczaka z mozzarellą zapiekany w wędzonym boczku
Filet kurczaka z mozzarellą zapiekany w wędzonym boczku- polecam szybkie i mega pyszne danie. Robiłam już je nieraz i z pewnością jeszcze zrobię bo bardzo nam smakuje a jest naprawdę proste i nie potrzeba dużo czasu na jego przygotowanie. Wyśmienity obiadek :))
Składniki:
1 podwójny filet z kurczaka
1 kulka mozzarelli z zalewy
cienkie plastry wędzonego boczku- około 10-12 sztuk
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, bazylia, oregano
*** Mięso dokładnie myjemy, osuszamy (jeśli filety są duże to przekrawamy na pół) i każdy kawałek przecinamy wzdłuż ale nie do końca ***
*** Mozzarelle kroimy na plasterki. Filet rozkładamy, posypujemy przyprawami i na jednej części układamy plasterki sera ***
*** Mięso składamy tak aby mozzarella była w środku i owijamy dookoła wędzonym boczkiem ***
*** Roladki przekładamy do żaroodpornego naczynia i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180″C przez 40 minut ***
Moje danie podałam z pieczonymi młodymi ziemniaczkami (które upiekłam w piekarniku w tym samym czasie co mięso), przepis na nie znajdziecie tutaj – https://blogzapetytem.pl/2017/03/07/ziemniaczki-pieczone-w-ziolach/
***SMACZNEGO ***