Placuszki z cukinii i kalarepki
Pyszne placuszki z cukinii i kalarepki z dodatkiem marchewki, które smakują rewelacyjnie zarówno na słodko jak i na słono. Tym razem zaserwowałam je z dżemem żurawinowym ale jedliśmy już także z sosem grzybowym, gulaszem mięsnym czy gęstym jogurtem i zawsze smakowały wyśmienicie! Polecam :))
Składniki:
1 średniej wielkości cukinia
1 średniej wielkości kalarepa
1 nieduża marchewka
1 jajko
1 szklanka mąki pszennej
Szczypta soli
Olej do smażenia
*** Cukinie dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Kalarepę oraz marchewkę obieramy ze skórki i również ścieramy na tarce jarzynowej ***
*** Do startych warzyw dodajemy jajko, mąkę i szczyptę soli ***
*** Wszystko razem mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji ***
*** Na patelni rozgrzewamy około dwie łyżki oleju i za pomocą łyżki formujemy nieduże placuszki ***
*** Smażymy z dwóch stron na złoty kolor ***
*** Placuszki można jeść zarówno na słono jak i na słodko, ja tym razem podałam je z dżemem żurawinowym ***
*** SMACZNEGO ***
Jednak 2 jajka, tak jak na zdjęciu, a nie jedno, na te proporcje