Bułeczki drożdżowe
Drożdżowe bułeczki obsypane sezamem idealnie nadają się do hamburgerów ale oczywiście nie tylko, świetnie pasują również na śniadanie, kolacje czy piknik. Są pyszne, mięciutkie i pulchne. Do ich wykonania użyłam suchych drożdży bo tak jest szybciej ale oczywiście możemy też użyć świeżych (15 gram) tylko wtedy należy wykonać rozczyn.
Składniki:
650g mąki pszennej
200 ml mleka
200 ml wody
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
7 gram suchych drożdży
2 łyżki miękkiego masła
*** Mąkę przesiewamy do miski, robimy w niej wgłębienie i wlewamy ciepłe (nie gorące!) mleko, do mleka wsypujemy drożdże i lekko mieszamy. Następnie dodajemy resztę składników: sól, cukier, wodę oraz masło i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto umieszczamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ***
*** Gdy ciasto wyrośnie wyrabiamy je ponownie i dzielimy na 12 części. Z każdej kulki formułujemy kulkę (lub inny kształt), układamy na blaszce wyłożonej papierem i spłaszczamy. Następnie znowu odkładamy bułki (przykryte ściereczką) do wyrośnięcia na 40 minut ***
*** Wyrośnięte bułki możemy ponacinać, następnie smarujemy rozmieszanym jajkiem i obsypujemy sezamem, makiem, słonecznikiem lub innymi nasionami ***
*** Bułeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy 20 minut ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam także:
Dlaczego moje są twarde jak kamień? 🙁
Przepyszne. Polecam bardzo
Bułeczki super i na drugi dzień mięciutkie. Piekę dzisiaj po raz kolejny.
A czy można te bułki mrozic?
Tak, można mrozić.
Piekarnik termoobieg czy Góra dół
Super te bułeczki wychodzą! Nawet następnego dnia są jak świeże. Dziękuję za przepis 🙂