Wielkanocna szarlotka
Uwielbiam to ciasto, jak dla mnie to najlepsza szarlotka na świecie. Na kruchym spodzie, z dużą ilością jabłek, posypana cukrem pudrem- niebo w gębie. Do tego jest dość łatwa i szybka w wykonaniu, polecam 🙂
Składniki:
200 g mąki pszennej
100 g masła
1/3 szklanki cukru
2 żółtka
2 łyżki śmietany
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Cukier waniliowy- mały
+ Składniki na mus jabłkowy:
5 kwaśnych jabłek
2 słodkie jabłka
1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy
2 łyżki soku z cytryny
*** Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy je do lodówki na około 1 godzinę ***
*** 5 kwaśnych jabłek (dwa słodkie zostawiamy w całości) obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy pestki i wkładamy do garnka. Zasypujemy cukrem oraz cukrem waniliowym, dolewamy dwie łyżki wody i dusimy pod przykryciem przez około 15 minut ***
*** Następnie jabłka dusimy, zalewamy sokiem z cytryny, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia ***
*** Foremkę do ciasta smarujemy miękkim masłem i posypujemy bułką tartą ***
*** 2/3 ciasta rozwałkowujemy dość cienko i wykładamy nim foremkę ***
*** Następnie na ciasto wykładamy mus jabłkowy ***
*** Dwa pozostałe jabłka obieramy i kroimy na grube plastry, które następnie układamy na musie ***
*** Z reszty ciasta wycinamy cienkie paseczki, które układamy na cieście tworząc kratkę ***
*** Mi pozostało jeszcze trochę niewykorzystanego ciasta więc wycięłam z niego ciasteczka i upiekłam je razem z szarlotką ale na osobnej blaszce ***
*** Szarlotkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 35 minut (ciasteczka wyjęłam wcześniej ). Po wyjęciu z piekarnika posypujemy ciasto cukrem pudrem ***
*** Następnie szarlotkę możemy ozdobić upieczonymi ciasteczkami ***