Wielkanocna szarlotka

Szarlotka na wielkanoc i nie tylko

Wielkanocna szarlotka

Uwielbiam to ciasto, jak dla mnie to najlepsza szarlotka na świecie. Na kruchym spodzie, z dużą ilością jabłek, posypana cukrem pudrem- niebo w gębie. Do tego jest dość łatwa i szybka w wykonaniu, polecam 🙂

Wielkanocna szarlotka na kruchym spodzie

Składniki:
200 g mąki pszennej
100 g masła
1/3 szklanki cukru
2 żółtka
2 łyżki śmietany
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Cukier waniliowy- mały

+  Składniki na mus jabłkowy:

5 kwaśnych jabłek

2 słodkie jabłka

1/2 szklanki cukru

cukier waniliowy

2 łyżki soku z cytryny

 

*** Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy je do lodówki na około 1 godzinę ***

Ciasto na mini szarlotkę

*** 5 kwaśnych jabłek (dwa słodkie zostawiamy w całości) obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy pestki i wkładamy do garnka. Zasypujemy cukrem oraz cukrem waniliowym, dolewamy dwie łyżki wody i dusimy pod przykryciem  przez  około 15 minut ***

Jabłka krojone w ćwiartki w garnku

*** Następnie jabłka dusimy, zalewamy sokiem z cytryny, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia ***

Duszone jabłka zalane sokiem z cytryny

*** Foremkę do ciasta smarujemy miękkim masłem i posypujemy bułką tartą ***

Foremka przygotowana do szarlotki

*** 2/3 ciasta rozwałkowujemy dość cienko i wykładamy nim foremkę ***

Ciasto na szarlotkę w foremce

*** Następnie na ciasto wykładamy mus jabłkowy ***

Mus jabłkowy w foremce do szarlotki

*** Dwa pozostałe jabłka obieramy i kroimy na grube plastry, które następnie układamy na musie ***

Plastry jabłek ułozone na musie jabłkowym

*** Z reszty ciasta wycinamy cienkie paseczki, które układamy na cieście tworząc kratkę ***

Kratka z ciasta na plastrach jabłek

*** Mi pozostało jeszcze trochę niewykorzystanego ciasta więc wycięłam z niego ciasteczka i upiekłam je razem z szarlotką ale na osobnej blaszce ***

Kruche, maślane ciasteczka

*** Szarlotkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 35 minut (ciasteczka wyjęłam wcześniej ). Po wyjęciu z piekarnika posypujemy ciasto cukrem pudrem ***

Szartoltka po wyjęcu z piekarnika

*** Następnie szarlotkę możemy ozdobić upieczonymi ciasteczkami ***

Szarlotka ozodbiona ciasteczkami

Szarlotka na wielkanoc i nie tylko

KOMENTARZE