Wołowina po burgundzku (Boeuf Bourguignon)

Pyszna wołowina po burgundzku

Wołowina po burgundzku (Boeuf Bourguignon)

Wołowina duszona do miękkości w winie z pieczarkami i cebulką- ten gulasz to klasyk kuchni francuskiej. Jest nieziemsko pyszny. A będzie jeszcze lepszy gdy przygotujemy go dzień wcześniej i smaki zdążą się przegryźć. Polecam podawać z duszonymi ziemniaczkami 🙂

Składniki:

1 kg wołowiny

150 g wędzonego boczku

2 łyżki oleju roślinnego

3 łyżki masła

2 ząbki czosnku

2 marchewki

1/2 pora

3 cebule

2 łyżki mąki pszennej

sól i pieprz

500 ml bulionu wołowego

500 ml czerwonego wytrawnego wina

2 łyżki koncentratu pomidorowego

Po 1 łyżce suszonego tymianku oraz natki pietruszki

200 g pieczarek

*** Mięso pokroić na kawałki. Na dużej patelni wytopić pokrojony w kosteczkę boczek i powoli smażyć aż do zrumienienia. Wyjąć na talerz pozostawiając tłuszcz ***

Wołowina krojona w kostkę  Boczek krojony w kostkę

*** Mięso obsmażyć (dodając trochę oleju)  z każdej strony i również przełożyć na talerz ***

Wołowina smażona na patelni

*** Włożyć na patelnię dwie łyżki masła i podsmażyć starty czosnek, pokrojoną na plasterki marchewkę i pora oraz drobno posiekaną jedną cebulę. Posypać mąką, doprawić solą oraz pieprzem, jeszcze chwilę podsmażyć ***

Wołowina ze startym czoskiem i pokrojoną marchwią

*** Przełożyć wszystko z patelni do dużego naczynia żaroodpornego. Dodać mięso i boczek .Wlać bulion, wino oraz dodać koncentrat. Dodać tymianek i pietruszkę, wszystko wymieszać. Składniki powinny być całe przykryte zalewą ***

Wołowina i inne składniki zmieszane w naczyniu żaroodpornym

*** Naczynie żaroodporne wstawić pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 200’C. Zapiekać przez 30 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 150’C i piec jeszcze przez 2 godziny. W międzyczasie na patelni na reszcie masła podsmażyć pozostałe dwie cebule i pieczarki- pokrojone w plasterki ***

Pieczarki krojone w drobne plasterki

*** Dodać do gulaszu i piec w temp. 150’C  już bez przykrycia przez około 30 minut, do czasu aż mięso będzie już całkowicie miękkie ***

Pieczarki dodane do wołowiny

Pyszna, doskonała wołowina po burgundzku

Wołowina po burgundzku

KOMENTARZE