Wołowina po burgundzku (Boeuf Bourguignon)
Wołowina duszona do miękkości w winie z pieczarkami i cebulką- ten gulasz to klasyk kuchni francuskiej. Jest nieziemsko pyszny. A będzie jeszcze lepszy gdy przygotujemy go dzień wcześniej i smaki zdążą się przegryźć. Polecam podawać z duszonymi ziemniaczkami 🙂
Składniki:
1 kg wołowiny
150 g wędzonego boczku
2 łyżki oleju roślinnego
3 łyżki masła
2 ząbki czosnku
2 marchewki
1/2 pora
3 cebule
2 łyżki mąki pszennej
sól i pieprz
500 ml bulionu wołowego
500 ml czerwonego wytrawnego wina
2 łyżki koncentratu pomidorowego
Po 1 łyżce suszonego tymianku oraz natki pietruszki
200 g pieczarek
*** Mięso pokroić na kawałki. Na dużej patelni wytopić pokrojony w kosteczkę boczek i powoli smażyć aż do zrumienienia. Wyjąć na talerz pozostawiając tłuszcz ***
*** Mięso obsmażyć (dodając trochę oleju) z każdej strony i również przełożyć na talerz ***
*** Włożyć na patelnię dwie łyżki masła i podsmażyć starty czosnek, pokrojoną na plasterki marchewkę i pora oraz drobno posiekaną jedną cebulę. Posypać mąką, doprawić solą oraz pieprzem, jeszcze chwilę podsmażyć ***
*** Przełożyć wszystko z patelni do dużego naczynia żaroodpornego. Dodać mięso i boczek .Wlać bulion, wino oraz dodać koncentrat. Dodać tymianek i pietruszkę, wszystko wymieszać. Składniki powinny być całe przykryte zalewą ***
*** Naczynie żaroodporne wstawić pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 200’C. Zapiekać przez 30 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 150’C i piec jeszcze przez 2 godziny. W międzyczasie na patelni na reszcie masła podsmażyć pozostałe dwie cebule i pieczarki- pokrojone w plasterki ***
*** Dodać do gulaszu i piec w temp. 150’C już bez przykrycia przez około 30 minut, do czasu aż mięso będzie już całkowicie miękkie ***