Drobiowe roladki ze szpinakiem, żółtym serem, wędzonym boczkiem oraz pieczarkami
Kruche i soczyste zawijańce drobiowe zapiekane ze szpinakiem, żółtym serem, boczkiem wędzonym oraz pieczarkami. Idealne na niedzielny obiad ale oczywiście nie tylko. Sprawdzą się doskonale na każdą okazje jaki i w zwykły dzień dla urozmaicenia obiadu 🙂
Składniki:
4 pojedyncze filety z kurczaka
8 plasterków żółtego sera
150 g świeżego szpinaku ( można użyć mrożonego ale trzeba go najpierw rozmrozić)
150 g pieczarek
150 g boczku wędzonego
1 cebula
2 ząbki czosnku
Sól, pieprz
Olej do smażenia
*** Świeży szpinak dokładnie myjemy w ciepłej wodzie ( jeżeli używamy mrożonego to należy go rozmrozić ) ***
*** Wędzony boczek kroimy w drobną kostkę i wytapiamy na patelni. Następnie zdejmujemy boczek i na tej samej patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulę z czosnkiem oraz pieczarki które delikatnie przyprawiamy solą i pieprzem***
*** Filety z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy, przecinamy wzdłuż na dwie części i rozbijamy. Przyprawiamy solą oraz pieprzem i na każdym rozbitym filecie układamy plasterek żółtego sera ***
*** Na ser wykładamy garść szpinaku oraz łyżkę wytopionego boczku wędzonego i łyżkę pieczarek podsmażonych wcześniej z cebulką i czosnkiem ***
*** Roladki ciasno zwijamy, związujemy sznurkiem, obsypujemy delikatnie solą oraz pieprzem i obsmażamy na patelni z każdej strony na złoty kolor ***
*** Następnie mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego ( możemy już zdjąć sznurek z roladek ) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200′ C na około 10 minut ***
*** Podajemy na ciepło ***