Ziemniaczki pieczone w ziołach
Ziemniaczki pieczone w ziołach. A po Wielkopolsku pyry 😉 Co tam pizza, hamburger czy kebab jak przecież najpyszniejsze są nasze ziemniaczki. Zwyczajnie je uwielbiam…
Składniki:
1 kg ziemniaków
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
Przyprawy:
* Po jednej łyżeczce:
Sól, papryka słodka
* Po pół łyżeczki:
papryka ostra, pieprz czarny mielony, czosnek granulowany, kurkuma,
* Po szczypcie:
oregano, rozmaryn, tymianek, bazylia, majeranek, gałka muszkatołowa
*** Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze części, zalewamy wodą, lekko solimy i zagotowujemy. ***
*** Dwie minuty po zagotowaniu odcedzamy, odparowujemy i przekładamy do wysmarowanego masłem ( 1 łyżka masła ) naczynia żaroodpornego ***
*** W miseczce mieszamy przyprawy. Ziemniaki polewamy oliwą (2 łyżki oliwy), obsypujemy przyprawami i mieszamy ***
*** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez 20 minut, następnie delikatnie mieszamy i pieczemy kolejne 20 minut ***
Smacznego 🙂
Polecam także:
A naczynie w piekarniku przykrywamy czy zostawiamy odkryte?
Nie, pieczemy bez przykrycia.