Burrito
Ale Meksyk ! I to w mojej kuchni 😉 Dzisiaj polecam burrito- tortilla wypełniona pikantnym mięsnym farszem z dodatkiem pomidorów, fasoli oraz kukurydzy. To trzeba spróbować !
SKŁADNIKI :
250 g mielonej wołowiny
2 świeże pomidory lub połowa puszki krojonych pomidorów
1 łyżka oliwy
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/2 czerwonej papryka
1 mała puszka czerwonej fasoli
1 mała puszka kukurydzy
1/2 szklanki bulionu
4 placki tortilli
20 dkg startego żółtego sera
Przyprawy : 1 łyżeczka chilli w proszku, 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz
*** Na patelni, na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek, dodać zmieloną wołowinę, doprawić chili, kminkiem i oregano, mieszając zrumieniać z każdej strony ***
***Dodać pokrojone w kostkę świeże pomidory (lub pomidory z puszki) i podlać lekko bulionem . Wymieszać i doprawić cukrem oraz pieprzem i solą do smaku ***
*** Potrawę dusić pod przykryciem przez około 25 minut na niedużym ogniu, co jakiś czas mieszając podlewać trochę bulionem. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Przykryć i gotować przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać fasolę oraz kukurydzę, wymieszać i gotować jeszcze ok. 2 minuty. Potrawa powinna być dość gęsta ***
*** Na placku tortilli układamy porcje farszu, posypujemy startym żółtym serem i zwijamy ***
*** Zwinięte tortille podgrzewamy z obu stron na patelni lub w piekarniku ***
*** Podajemy w całości lub przecięte w poprzek na pół ***
Smacznego !