Bułeczki zapiekane z pieczarkami
Takie bułeczki a’la zapiekanki to dobry pomysł na odmienną kolacje albo śniadanie. Można do nich wykorzystać różne wędliny i warzywa które akurat mamy w lodówce. Polecam podawać z pikantnym ketchupem lub sosem czosnkowym 🙂
SKŁADNIKI (na 4bułeczki):
4 bułeczki np kajzerki
10 dkg pieczarek
1 cebula
1 papryka (ja miałam papryki w trzech kolorach i dałam z każdej po trochu)
10 dkg szynki
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
10 dkg żółtego sera
*** Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na patelni razem z pieczarkami pokrojonymi w plasterki. Szynkę i paprykę kroimy w kosteczkę. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Czosnek przeciskamy i mieszamy w miseczce razem z miękkim masłem. W bułkach odkrawamy górną część, wydrążamy środek i smarujemy wewnątrz masłem czosnkowym. ***
*** Wszystkie pozostałe składniki mieszamy razem ***
*** Tak powstałym farszem wypełniamy nasze bułeczki, zakrywamy odciętą górną częścią i zawijamy każdą z osobna w folie aluminiową ***
*** Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200’C przez 20 minut ***
SMACZNEGO 🙂