Placuszki z dyni
Placuszki są pyszne, dużo bardziej delikatne niż te z ziemniaków. Można je podawać zarówno na słodko jak i na słono. Uwierzcie mi, to jest niebo w gębie 😉
SKŁADNIKI:
1 kg dyni (ważyłam po obraniu ze skórki)
2 jajka
1 szklanka mąki pszennej
Szczypta soli
Olej do smażenia
*** dynie obieramy ze skórki, myjemy, osuszamy i kroimy na drobniejsze części ***
*** ścieramy na tarce o drobnych oczkach – takiej samej na której trzemy marchewkę na surówkę ***
*** do utartej dyni dodajemy jajka, mąkę i szczyptę soli – wszystko mieszamy ***
*** na patelni rozgrzewamy trochę oleju i łyżką układamy ciasto formułując raczej cienkie placki ( około 0,5 cm) ***
*** smażymy z dwóch stron na złoty kolor, a po zdjęciu z patelni odkładamy na chwilę na papierowy ręcznik ***
*** placki świetnie smakują na słodko- z dżemem, powidłami czy konfiturą ( na moim zdjęciu są z konfiturą wiśniową), jak i na słono np z sosem grzybowym ***
SMACZNEGO 🙂