Naleśniki po chłopsku


Naleśniki po chłopsku

Uwielbiam takie dania i pewnie zauważyliście, że często je robię. Chrupiące, rumiane naleśniczki zapiekane z pysznym farszem, to świetny pomysł na obiad, kolację lub przyjęcie. Robi się je szybko i sprawnie, są niedrogie i przepyszne, a składniki farszu można dowolnie modyfikować według własnych preferencji smakowych. Czego chcieć więcej?

 

 

 

Składniki:

  • CIASTO NA NALEŚNIKI:

2 jajka

1/2 szklanki mleka

1/2 szklanki wody

3/4 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki)

1 łyżka oleju

szczypta soli

+ olej do smażenia

  • FARSZ:

1 niewielka cukinia

pół łyżeczki masła

5-8 plasterków żółtego sera

5-8 ulubionej plasterków szynki

opcjonalnie pieczarki podsmażone z cebulką

  • DODATKOWO:

4 łyżki startego żółtego sera

1 łyżka posiekanego szczypiorku

ketchup i ulubiony sos np sos czosnkowy PRZEPIS TUTAJ

 

 

 

*** Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto ***

*** Na rozgrzanym oleju smażymy naleśniki ***

*** Cukinie myjemy osuszamy i kroimy w cieniutkie plasterki ***

*** Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy na nim plasterki cukinii przez około 2 minuty ***

*** Na każdym naleśniku układamy plasterek żółtego sera i szynki oraz kilka plasterków cukinii (dodatkowo możemy też użyć pieczarek) ***

*** Naleśniki z farszem rolujemy. Gotowe ruloniki układamy w żaroodpornym naczyniu i polewamy ketchupem ***

*** Całość posypujemy startym żółtym serem ***

*** Naleśniki zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200’C przez 20 minut – bez przykrycia. Po wyjęciu z piekarnika polewamy sosem  oraz posypujemy posiekanym szczypiorkiem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ


KOMENTARZE

Komentarz do “Naleśniki po chłopsku