Czekoladowe doniczki z pysznym musem – super deser bez pieczenia!


Czekoladowe doniczki z pysznym musem – super deser bez pieczenia!

Kwiatki na Dzień Matki 😉 Urocze doniczki z czekolady wypełnione delikatnym musem truskawkowym i oreo oraz miękkim biszkoptem. Proste w przygotowaniu i naprawdę pyszne oraz efektowne deserki, które z pewnością zrobią wrażenie na gościach i domownikach.

 

 

 

Składniki:

100g czekolady mlecznej

100g czekolady deserowej

250ml śmietanki kremówki

250g serka mascarpone

300g truskawek – świeżych lub mrożonych

1/3 szklanki wody

1 galaretka truskawkowa

3 łyżki cukru pudru

12 sztuk ciasteczek oreo

1 opakowanie okrągłych biszkoptów

6-7 kubeczków jednorazowych papierowych lub plastikowych

  • Poncz:

pół szklanki gorącej wody

2 łyżki cukru

sok z połowy cytryny

  • Dodatkowo:

świeże owoce

świeże listki mięty

 

 

 

*** Czekoladę łamiemy na kawałki, przekładamy do szklanej lub metalowej miski i roztapiam w kąpieli wodnej. Kąpiel wodna: do garnka wlewamy około szklankę wody, zagotowujemy. Na garnku z gotującą się wodą umieszczamy miseczkę z czekoladą, delikatnie mieszamy, aż czekolada całkowicie się rozpuści ***

*** Roztopioną czekoladą smarujemy boki i spód kubeczków, cienką warstwą ale tak aby były całkowicie pokryte i nie było prześwitów. Kubeczki wkładamy na około pół godziny do lodówki. Po tym czasie nakładamy drugą cienką warstwę czekolady ***

*** Wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, aby czekolada mocno stwardniała. Po tym czasie kubeczki nacinamy u góry nożykiem w kilku miejscach i delikatnie po kawałku odrywamy papier lub plastik od czekolady ***

*** W międzyczasie gdy czekolada zastyga w lodówce, możemy zacząć przygotowywać mus truskawkowy. Truskawki umieszczamy w garnku, zalewamy wodą i zagotowujemy, gdy owoce zmiękną blendujemy całość, aż uzyskamy jenolitą konsystencję ***

*** Do gorącego musu wsypujemy galaretkę i ponownie całość blendujemy. Odkładamy do całkowitego wystudzenia. Następnie przygotowujemy poncz do nasączenia biszkoptów. Cukier rozpuszczamy w gorącej wodzie, dodajemy sok z cytryny, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia ***

*** Po tym czasie ubijamy śmietankę wraz serkiem mascarpone oraz cukrem pudrem na sztywno ***

*** Ubitą śmietankę dzielimy na dwie części. Do pierwszej części dodajemy zimny mus truskawkowy ***

*** Dokładnie mieszamy ***

*** Na dnie każdej czekoladowej doniczki wykładamy 1-2 łyżki musu truskawkowo (do połowy doniczki) ***

*** Na musie układamy biszkopty ***

*** Biszkopty nasączamy przygotowanym wcześniej ponczem ***

*** Ciasteczka Oreo mielimy w malakserze lub blenderze (w całości, razem z kremem). Możemy również włożyć je d woreczka i pokruszyć uderzając wałkiem ***

*** Do pozostałego kremu śmietankowego dodajemy połowę zmielonych ciasteczek, mieszamy ***

*** Krem wykładamy do doniczek, przykrywamy biszkoptami i nasączamy ponczem ***

*** Na wierzchu posypujemy pozostałymi zmielonymi ciasteczkami ***

*** Wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Przed podaniem czekoladowe doniczki dekorujemy świeżymi owocami oraz listkami mięty ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE