Wiosenny garnek z klopsikami


Wiosenny garnek z klopsikami

Pyszny i bardzo szybki obiad jednogarnkowy dla całej rodzinki. Soczyste mięsno-ryżowe klopsiki z młodymi warzywami i zasmażką, to danie któremu ciężko się oprzeć. Możemy je podać ze świeżym pieczywem lub gotowanymi młodymi ziemniaczkami. Polecam!

 

 

Składniki:

350g mięsa mielonego wieprzowego

100g ugotowanego ryżu

1 jajko

2 łyżki bułki tartej

przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, czosnek granulowany

1/2 szklanki mąki- do obtoczenia klopsików

1 młoda kapusta

1 cebula

1 marchewka

pęczek koperku

pół szklanki bulionu warzywnego lub rosołu

olej do smażenia

  • Zasmażka:

1 łyżka masła

1-2 łyżki mąki

 

 

 

*** W misce łączymy mięso mielone z ugotowanym i wystudzonym ryżem, z jajkiem, bułką tartą oraz z przyprawami – do smaku. Wszystko mieszamy i wyrabiamy na jednolitą masę ***

*** Całość dokładnie mieszamy. Z masy mięsnej formujemy niewielkie klopsiki, które następnie obtaczamy w mące ***

*** Klopsiki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, ze wszystkich stron na rumiano ***

*** Mięso zdejmujemy z patelni. Cebulę kroimy w kosteczkę i lekko podsmażamy ***

*** Na patelnie dokładamy pokrojoną w dużą kostkę kapustę, mieszamy ***

*** Dodajemy startą na tarce o dużych oczkach marchew ***

*** Całość delikatnie solimy i pieprzymy, zalewamy bulionem, mieszamy i dusimy pod przykryciem około 5 minut ***

*** Następnie dodajemy klopsiki, całość znów przykrywamy i dusimy około 20 minut ***

*** Po tym czasie przygotowujemy zasmażkę. W garnuszku roztapiamy masło i zasmażamy z mąką ***

*** Zasmażkę dodajemy na patelnie i mieszamy, aż sos zgęstnieje, dusimy jeszcze przez około 5 minut. Do potrawy dodajemy drobno posiekany koperek ***

*** Całość mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

0 0 votes
Article Rating

Leave a Reply

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments