Roladki tatarskie


Roladki tatarskie

Kruche i soczyste zraziki wypełnione pysznym farszem i duszone w delikatnym sosie pieczeniowym, to moja dzisiejsza propozycja na weekendowy obiad dla całej rodzinki. Według mnie najlepiej smakują podane z ziemniaczkami, kluskami lub kaszą oraz surówką z kiszonej kapusty.

A skąd wzięła się ich nazwa? Wymyśliłam je przygotowując tatar na przyjęcie – mielona wołowina, ogórki kiszone i cebulka… pomyślałam, że te składniki świetnie sprawdzą się także w formie roladek. I tak powstały roladki tatarskie 😉 Ale spokojnie można je także zrobić z mielonej wieprzowiny.

 

 

Składniki:

0,5 kg mielonej wołowiny (zamiennie można użyć wieprzowiny)

1 jajko

3  łyżki bułki tartej

1 cebula

2 ogórki kiszone

Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, cukier

liść laurowy, ziele angielskie, kilka suszonych grzybów

0,5 szklanki czerwonego wina

1 szklanki bulionu lub wody

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

1 łyżeczka musztardy

olej do smażenia

1 szklanka mąki do obtoczenia roladek

1 łyżka mąki do zaciągnięcia sosu

 

 

*** Przygotowujemy farsz do roladek.Ogórki oraz cebulę kroimy w drobną kostkę i mieszamy razem ***

*** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą i przyprawy – do smaku ***

*** Wszystko razem dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa ***

*** Przyprawione mięso dzielimy na około 5-6 porcji. Każdą część rozpłaszczamy dłonią na płaski placek. Na mięsie rozkładamy po około 2 łyżki farszu ***

*** Mięso rolujemy zaczynając od jednego boku- do środka ***

*** Z mięsa formujemy w dłoniach zgrabne roladki ***

*** Roladki mięsne obtaczamy w mące i ponownie formujemy w dłoniach, lekko dociskając, aby nie otwierały się podczas smażenia ***

*** Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy roladki z każdej strony na rumiany kolor ***

*** Całość zalewamy winem i odparowujemy – smażymy na dużym ogniu, aż płyn wyparuje ***

*** Następnie mięso zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy liść laurowy, dwie kulki ziela angielskiego oraz suszone grzyby. Całość dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 30 minut, co jakiś czas obracając roladki ***

*** Po tym czasie roladki wyjmujemy, a do powstałego sosu dodajemy koncentrat pomidorowy oraz musztardę ***

*** Mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Na końcu sos zaciągamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody, ponownie mieszamy i gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieje ***

*** Roladki ponownie dokładamy na patelnie i podgrzewamy w powstałym sosie ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

3.5 16 votes
Article Rating

Leave a Reply

2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Wojciech Kania
Wojciech Kania
2 miesięcy temu

Roladki Super. Jesteś geniuszem

Anonimowo
Anonimowo
2 miesięcy temu

Świetny pomysł! Dziękuję