Krówka z bananami – ciasto bez pieczenia


Krówka z bananami – ciasto bez pieczenia

Proste, szybkie i niebiańsko pyszne ciasto, do przygotowania którego wcale nie potrzebujemy piekarnika. Kruche herbatniki i krakersy połączone z pyszną masą budyniową, kajmakiem, bananami i kremem śmietankowym. Niebo w ustach!

 

 

Składniki:

ok 300g herbatników (ok 50 sztuk)

ok 150g krakersów (ok 20 sztuk)

3 banany

2 łyżki soku z cytryny

1 puszka masy krówkowej (kajmaku) ok 450g

  • Krem budyniowy:

1 litr mleka

2 żółtka

pół szklanki cukru

3 łyżki mąki pszennej

3 łyżki mąki ziemniaczanej

1 kostka miękkiego masła – 200g

  • Krem śmietankowy:

500ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%

4 łyżki cukru pudru

 

 

 

*** Przygotowujemy krem budyniowy. Z litra mleka odlewamy 1 szklankę i mieszamy ją z żółtkami, cukrem oraz mąką pszenną i ziemniaczaną. Pozostałe mleko przelewamy do garnka i zagotowujemy. Gdy zacznie kipieć wlewamy do niego przygotowaną wcześniej mieszankę i energicznie mieszając ponownie zagotowujemy ***

*** Gdy budyń zgęstnieje przelewamy go do miseczki, przykrywamy folią, tak aby stykała się ona z budyniem i nie powstał kożuch. Całość odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Budyń musi być zupełnie zimny ***

*** Miękkie masło (w temperaturze pokojowej) ucieramy mikserem na puch. Następnie dodajemy łyżka po łyżce zimny budyń, cały czas miksując ***

*** Foremkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia (moja foremka ma wymiary 32×20 cm). Na spodzie układamy warstwę herbatników ***

*** Na herbatniki wykładamy 1/4 masy budyniowej ***

*** Na masie układamy plasterki bananów i smarujemy je sokiem z cytryny ***

*** Banany przykrywamy kolejną częścią masy budyniowej – 1/4 ***

*** Na masie układamy słone krakersy ***

*** Na krakersach rozsmarowujemy kajmak (zamkniętą puszkę z kajmakiem możemy uprzednio włożyć na kilka minut do gorącej wody, aby lepiej się rozsmarowywał) ***

*** Kajmak zakrywamy warstwą herbatników ***

*** Na herbatniki wykładamy pozostały krem budyniowy ***

*** Wykładamy kolejną warstwę herbatników i całość wkładamy do lodówki ***

*** Przygotowujemy krem śmietankowy. Zimną śmietankę ubijamy wraz cukrem pudrem na sztywno ***

*** Krem od razu wykładamy na ciasto i wyrównujemy. Możemy też zrobić wzorek za pomocą specjalnej szpatułki lub widelca ***

*** Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

3.9 9 votes
Article Rating

Leave a Reply

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments