Kurczak w chrupiącym cieście czosnkowym


Kurczak w chrupiącym cieście czosnkowym

Delikatne, soczyste mięsko drobiowe w chrupiącej i aromatycznej panierce z ciasta czosnkowego. Te kotleciki wprost rozpływają się w ustach, pychotka 🙂

 

 

Składniki:

2 filety z kurczaka

Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, bazylia, oregano

  • Ciasto:

1/2 szklanki mleka

1/2 szklanki wody

1 szklanka mąki pszennej

1 jajko

3 ząbki czosnku

2 łyżki posiekanego koperku

1/2 łyżeczki soli

  • Dodatkowo:

olej do smażenia

 

 

 

*** Fileciki myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż w dość cienkie kotlety ***

*** Mięso nacieramy z dwóch stron przyprawami ***

*** Przygotowujemy ciasto. Mleko łączymy z wodą, mąką i jajkiem. Całość mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta ***

*** Dodajemy przeciśnięty lub starty czosnek, sól oraz posiekany koperek. Mieszamy ***

*** Do ciasta wkładamy filety z kurczaka, mieszamy delikatnie, tak aby całe były pokryte ciastem i całość wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę (można zostawić nawet na całą noc) ***

*** Po tym czasie na patelni rozgrzewamy olej i układamy na nim kotleciki obtoczone w cieście ***

*** Smażymy z dwóch stron do mocnego zrumienienia ***

*** Po zdjęciu z patelni kotleciki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

0 0 votes
Article Rating

Leave a Reply

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments