Kolorowe zrazy z mięsa mielonego


Kolorowe zrazy z mięsa mielonego

Kruche roladki z mięsa mielonego wypełnione pysznym i kolorowym farszem oraz duszone w bardzo aromatycznym sosie. Świetny pomysł na niecodzienny obiad dla całej rodziny. Zraziki możemy podać z ziemniaczkami, ryżem, kluskami albo makaronem i ulubioną surówką.

 

 

Składniki:

0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego

1 jajko

pół szklanki bułki tartej

przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka oraz ostra, gałka muszkatołowa + ulubione zioła

mąka do obtoczenia roladek

olej do smażenia

1 cebula

2 pomidory

1 łyżka sosu sojowego

  • Farsz:

250g pieczarek

1 cebula

1 mała cukinia

1 papryka (użyłam kawałek żółtej, kawałek czerwonej i kawałek pomarańczowej)

10dkg żółtego sera

2 łyżki posiekanych świeżych ziół: pietruszka, koperek, bazylia itp.

 

 

 

 

*** Mięso mielone mieszamy z bułką tartą, jajkiem oraz przyprawami- do smaku ***

*** Przygotowujemy farsz. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy razem z pokrojoną w kosteczkę cebulą. Odkładamy do przestudzenia ***

*** Cukinie i papryki kroimy w kosteczkę ***

*** Do miski przekładamy podsmażone pieczarki z cebulką, paprykę oraz cukinie. Dodajemy posiekane zioła oraz starty ser żółty ***

*** Wszystko razem mieszamy ***

*** Mięso dzielimy na 5-6 części. Każdą część spłaszczamy dłonią na desce na dość cienki placek i nakładamy równomiernie po 2 łyżki farszu, lekko przyciskając ***

*** Mięso z farszem zwijamy do środka i formujemy w dłoniach tworząc roladki ***

*** Roladki dokładnie obtaczamy w mące i ponownie formujemy w rękach lekko ściskając i nadając kształt ***

*** Mięso smażymy na mocno rozgrzanym oleju, na rumiany kolor z każdej strony ***

*** Następnie na patelnie dokładamy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy przez chwilę ***

*** Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory ***

*** A także pozostały farsz i całość smażymy przez chwilę ***

*** Na patelnie dolewamy 1/3 szklanki wody i wszystko dusimy pod przykryciem przez około 15-20 minut, co jakiś czas obracając roladki ***

*** Do powstałego sosu dodajemy koncentrat pomidorowy oraz sos sojowy, mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

 

 

3 3 votes
Article Rating

Leave a Reply

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments