Najprostszy przepis na pomidory w słoikach


Najprostszy przepis na pomidory w słoikach

Szybki i bardzo prosty przepis na pyszne pomidory. Potrzebujemy tylko dwa składniki: pomidory i sól, aby uzyskać rewelacyjne przetwory na zimę. Pomidory można jeść prosto ze słoiczka, dodawać do sosów, zup albo sałatek. To naprawdę świetny sposób na zamknięcie lata w słoiczku.

 

 

Składniki:

pomidory malinowe lub lima

sól kamienna – 1 łyżeczka na każdy litrowy słoik

 

 

*** Pomidory dokładnie myjemy ***

*** Małe przekrawamy na połówki, a większe na cztery części. Wykrawamy zielone szypułki ***

*** Układamy ciasno w słoikach ***

*** Do każdego słoika wsypujemy jedną małą łyżeczkę soli kamiennej ***

*** Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy ***

*** Ja zazwyczaj pasteryzuje przetwory w piekarniku ***

*Sposoby pasteryzacji:

  1. W garnku – Na dnie umieszczamy ściereczkę, układamy słoiki, tak aby nie stykały się ze sobą ściankami, zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików, zagotowujemy i pasteryzujemy (gotujemy na małym ogniu) przez około 15 minut. Pozostawiamy w garnku do wystudzenia.
  2. W piekarniku – Słoiki układamy na blaszce, wkładamy do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 130’C i pasteryzujemy przez 30 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy słoiki do wystudzenia.
  3. W zmywarce – Słoiki układamy w zmywarce wieczkami do dołu, ustawiamy cykl myjący na minimum 75’C lub wyższy. Nie dodajemy żadnych detergentów myjących! Włączamy zmywarkę i czekamy, aż zakończy program. Po tym czasie otwieramy drzwiczki i pozostawiamy przetwory do wystygnięcia.

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

0 0 votes
Article Rating

Leave a Reply

2 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Pati
Pati
1 miesiąc temu

Nie dodaje się ani troszkę wody.?