Bruschetta w słoikach


Bruschetta w słoikach

Rewelacyjna włoska przekąska, idealna do grzanek i na chlebek z mozzarellą. Świetnie sprawdzi się w zimie, gdy sklepowe pomidory nie smakują już najlepiej, wystarczy wtedy wyjąć słoiczek i delektować się smakiem lata. Polecam!

 

 

Składniki:

2 kg pomidorów (użyłam pomidorów malinowych)

  • Zalewa:

125ml białego wina

125ml wody

1 łyżka octu balsamicznego

1 łyżka cukru

1 łyżeczka soli

3 ząbki czosnku

2 łyżki siekanej świeżej bazylii

1 łyżeczka suszonej bazylii

1 łyżeczka suszonego oregano

 

 

*** Pomidory zalewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i wykrawamy gniazda nasienne ***

*** Kroimy w średniej wielkości kostkę ***

*** Układamy do słoików, ale nie do pełna, luźno do 3/4 wysokości  ***

*** Czosnek przeciskamy przez praskę lub bardzo drobno siekamy, przekładamy do garnuszka i dodajemy pozostałe składniki zalewy ***

*** Całość zagotowujemy ***

*** Gorącą zalewę przelewamy po równo do słoików z pomidorami ***

*** Słoiki zakręcamy, odwracamy do góry dnem i odkładamy do wystudzenia ***

*** Następnie słoiki pasteryzujemy, ja zazwyczaj pasteryzuje przetwory w piekarniku ***

*Sposoby pasteryzacji:

  1. W garnku – Na dnie umieszczamy ściereczkę, układamy słoiki, tak aby nie stykały się ze sobą ściankami, zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików, zagotowujemy i pasteryzujemy (gotujemy na małym ogniu) przez około 15 minut. Pozostawiamy w garnku do wystudzenia.
  2. W piekarniku – Słoiki układamy na blaszce, wkładamy do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 130’C i pasteryzujemy przez 30 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy słoiki do wystudzenia.
  3. W zmywarce – Słoiki układamy w zmywarce wieczkami do dołu, ustawiamy cykl myjący na minimum 75’C lub wyższy. Nie dodajemy żadnych detergentów myjących! Włączamy zmywarkę i czekamy, aż zakończy program. Po tym czasie otwieramy drzwiczki i pozostawiamy przetwory do wystygnięcia.

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

 

4.8 4 votes
Article Rating

Leave a Reply

3 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimowo
Anonimowo
3 miesięcy temu

SUPER

Barbara
Barbara
3 miesięcy temu

Dzień dobry. Jakiego wina trzeba dodać do zalewy??