Przepyszny torcik truskawkowo-śmietankowy


Przepyszny torcik truskawkowo-śmietankowy

Bardzo efektowny i niezwykle smaczny, a do tego łatwy oraz w miarę szybki w przygotowaniu letni tort owocowy. Super ciasto nie tylko na szczególne okazje, bo świetnie sprawdzi się także do niedzielnej kawki z rodziną. Polecam serdecznie.

Do wykonania ciasta użyłam rantu o średnicy 19cm oraz folii rantowej ( nie jest ona niezbędna, ale dzięki  niej łatwiej wyjąc ciasto z rantu). Wierzch tortu przyozdobiłam rozetkami wykonanymi tylką 1M Wiltona.

Pomysł na ciasto zaczerpnęłam z grup kulinarnych, gdzie ostatnio, aż roi się od tych pięknych truskawkowym torcików. Oczywiście jak to zwykle bywa, każdy jest delikatnie zmodyfikowany przez wykonawcę, ale wszystkie piękne i z pewnością pyszne 😉

Poniżej prezentuje moje wykonanie krok po kroku i zachęcam do wypróbowania tego przepisu 🙂

 

 

Składniki:

  • Biszkopt:

5 jajek

160g cukru

5 łyżek zimnej wody

120g mąki pszennej

35g kakao

  • Masa truskawkowa:

1 kg truskawek

2 galaretki truskawkowe

  • Masa śmietankowa:

500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30-36%

250g serka mascarpone

2-3 łyżki cukru pudru (do smaku)

  • Dodatkowo:

truskawki do dekoracji

 

 

 

*** Przygotowujemy biszkopt. Jajka w całości ubijamy z cukrem na puszystą masę ***

*** Następnie mieszając na wolnych obrotach dodajemy 5 łyżek zimnej wody. Dodajemy przesianą mąkę z kakao i mieszamy łyżką lub szpatułką do momentu, aż składniki się połączą ***

*** Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy lub rantu cukierniczego ( u mnie rant o średnicy 19 centymetrów). Dno tortownicy lub rantu wykładamy wcześniej papierem do pieczenia, nie smarujemy boków ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 'C i pieczemy przez około 45 minut – do suchego patyczka ***

*** Po całkowitym wystudzeniu, biszkopt przecinamy na trzy blaty ***

*** Przygotowujemy masę truskawkową. Truskawki obieramy, myjemy, kroimy w ćwiartki i przekładamy do garnka ***

*** Truskawki podgrzewamy, aż puszczą sok. Zdejmujemy z palnika i wsypujemy galaretki ***

*** Całość dokładnie mieszamy i odkładamy do czasu, aż masa całkowicie ostygnie i zacznie tężeć (można włożyć na trochę do lodówki, ale należy często mieszać) ***

*** Po tym czasie przygotowujemy masę śmietankową. W misie miksera umieszczamy serek oraz śmietankę i całość miksujemy do uzyskania jednolitego kremu ( nie za długo, żeby krem się nie zważył). Dodajemy cukier puder do smaku, mieszamy ***

*** W rancie (najlepiej zabezpieczonym folią rantową, ale nie jest to konieczne) umieszczamy pierwszy biszkopt. Na biszkopt wylewamy połowę tężejącej masy truskawkowej ***

*** Całość zakrywamy drugim biszkoptem ***

*** Na biszkopt wykładamy 3/4 masy śmietankowej ***

*** Całość zakrywamy trzecim biszkoptem. Na biszkopt wykładamy resztę masy truskawkowej, a na masie rozsmarowujemy pozostałą masę śmietankową (zamiennie możemy zrobić rozetki z masy śmietankowej, jeżeli posiadamy tylkę i rękaw cukierniczy). Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Jeżeli nie posiadamy folii rantowej, przed wyjęciem ciasta z rantu odkrawamy je od brzegów długim nożem. Z wierzchu torcik dekorujemy świeżymi truskawkami ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

0 0 votes
Article Rating
2 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Proch
Proch
2 miesięcy temu

Czy uczciwe jest tak kopiować czyjś pomysł i nie wspomnieć o autorze pozdrawiam