Przepyszne ciasteczka brownie


Przepyszne ciasteczka brownie

Mega czekoladowe, kruche z wierzchu i wilgotne w środku ciasteczka. Szybkie i w miarę proste w przygotowaniu, a w smaku prawdziwa petarda. Warto wypróbować ten przepis!

 

 

Składniki:

2 tabliczki gorzkiej czekolady (200g) – minimum 60% kakao

60g masła

2 jajka

150g cukru

50g mąki pszennej

pół łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

 

*** Pół tabliczki czekolady (50g) kroimy w drobną kostkę i odkładamy na później ***

*** Masło przekładamy do małego garnuszka i podgrzewamy ***

*** Gdy zacznie się roztapiać dodajemy pozostałe półtorej (150g) czekolady połamanej na kawałki ***

*** Podgrzewamy i mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia ***

*** Jajka (w temperaturze pokojowej) ubijamy z cukrem przez około 5 minut na puszystą masę ***

*** Dodajemy masę czekoladową i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji ***

*** Wsypujmy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy ***

*** Dodajemy pokrojoną wcześniej czekoladę i ponownie mieszamy ***

*** Ciasto przekładamy do małej miseczki, przykrywamy folią i wkładamy do zamrażarki na 10 minut ***

*** Nabieramy po łyżce zimnej masy i układamy na blaszce z wyposażenia piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy w odstępach gdyż ciasto trochę „rozleje się” podczas pieczenia. Z podanych składników wychodzą dwie blachy ciastek ***

*** Ciastka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 10 minut z termoobiegiem – możemy upiec obie blachy ciastek na raz ***

*** Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka są bardzo miękkie, więc odkładamy je do wystudzenia, wówczas zastygają i delikatnie twardnieją z wierzchu  ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

 

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

3 1 vote
Article Rating

Leave a Reply

2 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Aśka
6 miesięcy temu

Jajka całe czy same białka?