Drożdżowy zawijaniec z makiem i kruszonką


Drożdżowy zawijaniec z makiem i kruszonką

Niezwykle smaczny i bardzo prosty w wykonaniu makowiec, w troszkę innej wersji niż tradycyjnie. Warto wypróbować!

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

500g mąki pszennej

50g świeżych drożdży

100g cukru pudru

5 żółtek

1 jajko

1/4 szklanka oleju

szklanka ciepłego mleka

100g masła

szczypta soli

  • Dodatkowo:

1 puszka masy makowej

roztrzepane białko

  • Kruszonka:

50g cukru

50g zimnego masła

70g mąki pszennej

 

 

*** Masło roztapiamy i studzimy ***

*** Drożdże wkruszamy do miski, wsypujemy połowę cukru pudru i całość mieszamy widelcem ***

*** Dodajemy żółtka, jajko oraz olej i dokładnie mieszamy ***

*** Dodajemy ciepłe (ale nie gorące) mleko, sól, resztę cukru, mąkę i stopione masło. Całość zagniatamy ręcznie lub za pomocą robota z hakiem ***

*** Ciasto odkładamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę ***

***  Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na dwie równe części ***

*** Każdą część ciasta rozwałkowujemy na prostokąt o długości foremki do pieczenia ***

*** Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym białkiem ***

*** Na każdym cieście rozsmarowujemy połowę masy makowej ***

*** Ciasto delikatnie zwijamy, a brzegi sklejamy smarując białkiem ***

*** Powstały makowiec przecinamy wzdłuż na pół, pozostawiając końcówkę nie przekrojoną ***

*** Rozcięte końcówki zaplatamy, tworząc warkocz ***

*** Następnie przecinamy końcówkę- pozostałą część ciasta i dokańczamy zaplatanie ***

*** Oba makowce umieszczamy w foremce do pieczenia wyłożonej dwoma arkuszami papieru do pieczenia, tak aby zawijańce były od siebie oddzielone papierem ***

*** Wszystkie składniki kruszonki mieszamy i rozcieramy w palcach, aż powstaną grudki ***

*** Makowce smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy kruszonką ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 60 minut – do suchego patyczka ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

2.7 6 votes
Article Rating

Leave a Reply

1 Komentarz
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
callofkosa
2 dni temu

smakowite przysmaki:)