Drożdżowy zawijaniec z makiem i kruszonką
Niezwykle smaczny i bardzo prosty w wykonaniu makowiec, w troszkę innej wersji niż tradycyjnie. Warto wypróbować!
Składniki:
- Ciasto:
500g mąki pszennej
50g świeżych drożdży
100g cukru pudru
5 żółtek
1 jajko
1/4 szklanka oleju
szklanka ciepłego mleka
100g masła
szczypta soli
- Dodatkowo:
1 puszka masy makowej
roztrzepane białko
- Kruszonka:
50g cukru
50g zimnego masła
70g mąki pszennej
*** Masło roztapiamy i studzimy ***
*** Drożdże wkruszamy do miski, wsypujemy połowę cukru pudru i całość mieszamy widelcem ***
*** Dodajemy żółtka, jajko oraz olej i dokładnie mieszamy ***
*** Dodajemy ciepłe (ale nie gorące) mleko, sól, resztę cukru, mąkę i stopione masło. Całość zagniatamy ręcznie lub za pomocą robota z hakiem ***
*** Ciasto odkładamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę ***
*** Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na dwie równe części ***
*** Każdą część ciasta rozwałkowujemy na prostokąt o długości foremki do pieczenia ***
*** Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym białkiem ***
*** Na każdym cieście rozsmarowujemy połowę masy makowej ***
*** Ciasto delikatnie zwijamy, a brzegi sklejamy smarując białkiem ***
*** Powstały makowiec przecinamy wzdłuż na pół, pozostawiając końcówkę nie przekrojoną ***
*** Rozcięte końcówki zaplatamy, tworząc warkocz ***
*** Następnie przecinamy końcówkę- pozostałą część ciasta i dokańczamy zaplatanie ***
*** Oba makowce umieszczamy w foremce do pieczenia wyłożonej dwoma arkuszami papieru do pieczenia, tak aby zawijańce były od siebie oddzielone papierem ***
*** Wszystkie składniki kruszonki mieszamy i rozcieramy w palcach, aż powstaną grudki ***
*** Makowce smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy kruszonką ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 60 minut – do suchego patyczka ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
Od lat 3 lat robię ten przepis No cudowny wilgotny malowiec . Może stać parę dni i dalej jest taki sam jak pierwszego dnia