Swojskie roladki z karkówki


Swojskie roladki z karkówki

Kruche i aromatyczne, faszerowane roladki wieprzowe duszone w pysznym sosie. Obiad palce lizać!

 

 

Składniki:

6 plastrów karkówki

1 ząbek czosnku

2 liście laurowe

2 ziarna ziela angielskiego

sól, pieprz

pół szklanki mąki do obtoczenia roladek

3-4 suszone grzybki

1 i 1/2 szklanki wody

olej do smażenia

wykałaczki lub sznurek do związania roladek

1 skibka ciemnego chleba

2 pomidory

1 cebula

Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra

  • Farsz:

ok 300g kapusty kwaszonej

150g  pieczarek

1 cebula

2 liście laurowe

1 łyżeczka masła

3 kulki ziela angielskiego

Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra

 

 

*** Kapustę płuczemy żeby nie była zbyt kwaśna i zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie i gotujemy do miękkości. Następnie kapustę odcedzamy, przestudzamy i usuwamy ziele angielskie oraz liście laurowe ***

*** Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy na kawałki i przesmażamy a następnie dusimy na patelni razem z drobno posiekaną cebulką ***

*** Grzyby przekładamy do ugotowanej kapusty, dodajemy masło, mieszamy i wszystko razem podsmażamy. Przyprawiamy do smaku i przekładamy do blendera ***

*** Kapustę drobno blendujemy (możemy też pokroić drobno nożem) ***

*** Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i rozbijamy na kotlety ***

*** Oprószamy z dwóch stron solą oraz pieprzem. Na każdym kotlecie umieszczamy dwie łyżki farszu ***

*** Następnie mięso zwijamy tworząc roladki ***

*** Roladki obtaczamy w mące ***

*** Rolady zabezpieczamy wykałaczkami lub związujemy sznurkiem, aby nie otwierały się podczas smażenia. Mięso obsmażamy na niewielkiej ilości oleju, z każdej strony na rumiano  ***

*** Następnie zalewamy wodą dodajemy suszone grzybki, posiekany czosnek oraz liście laurowe i ziele angielskie ***

** Całość dusimy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości około 40 minut. Po tym czasie do sosu dodajemy ciemny chleb i całość gotujemy jeszcze przez około 5 minut, aż chleb całkowicie zmięknie ***

*** W międzyczasie na osobnej patelni podsmażamy na niewielkiej ilości oleju pokrojone w kostkę pomidory i cebulę ***

*** Roladki zdejmujemy z patelni i pozbawiamy wykałaczek lub sznurka. Do sosu dodajemy podsmażone pomidory z cebulą i wszystko razem z chlebem blendujemy, aż powstanie gładki sos ***

*** Całość doprawiamy do smaku. Na patelnie ponownie przekładamy roladki, polewamy sosem i gotujemy razem na małym ogni przez około 5 minut ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ


KOMENTARZE

Komentarz do “Swojskie roladki z karkówki

  • Kasia

    Przepis może fajny, właśnie robię, ale warto byłoby dokładnie opisywać następne kroki. Nie ma słowa o tym, że obtaczamy roladki w mące, na początku przepisu jest wzmianka o mące, ale już w opisie nie ma nic, więc smażą mi się te roladki bez mąki