Rogaliki drożdżowe z białym makiem


Rogaliki drożdżowe z białym makiem

Mięciutkie, delikatne i długo świeże rogaliki, wypełnione pysznym nadzieniem z białego maku. Ich wykonanie jest w miarę szybkie i niezbyt skomplikowane. Nadzienie możemy wykonać sami, według poniższego przepisu lub użyć gotowego z puszki. Polecam!

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

600g mąki pszennej

30g świeżych drożdży

130g masła

250ml mleka

1/3 szklanki cukru

3 jajka

+ 1 jajko do posmarowania rogali

  • Biały mak (można użyć gotowej masy makowej z puszki):

300g białego maku

100g masy marcepanowej

3/4 szklanki cukru pudru

100g orzechów włoskich

100g zblanszowanych migdałów

ok 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany

4 podłużne biszkopty

  • Dodatkowo:

lukier do polania rogali

posiekane orzechy włoskie do posypania

 

 

*** Przygotowujemy ciasto: drożdże rozpuszczamy w 50ml ciepłego mleka, dodajemy po łyżeczce cukru i mąki, mieszamy i odkładamy na 10 minut do wyrośnięcia ***

*** W garnuszku rozpuszczamy masło, zdejmujemy z ognia, wlewamy mleko i mieszamy ***

*** Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, mieszamy. Dodajemy rozczyn z drożdży, wbijamy jajka, mieszamy i stopniowo wlewamy ciepłe mleko z masłem. Ciasto wyrabiamy przez około 10 minut, najlepiej to robić za pomocą robota z hakiem ***

*** Ciasto przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odkładamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia ***

*** W międzyczasie przygotowujemy masę makową. Mak i orzechy zalewamy wrzącą wodą, po 15 minutach odsączamy i mielimy dwukrotnie razem z migdałami. Masę marcepanową rozcieramy mikserem razem z cukrem pudrem, dodajemy zmielony mak i pokruszone na drobne okruszki biszkopty. Mieszamy i dodajemy śmietanę – tyle, aby masa była plastyczna, niezbyt zwarta i niezbyt płynna ***

*** Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy na blacie podsypanym mąką ***

*** Następnie ciasto dzielimy na 4 równe części ***

*** Każdą część ciasta rozwałkowujemy na okrągły placek o średnicy około 30 cm.  Koło dzielimy na 6 trójkątów ***

*** Na każdym trójkącie rozsmarowujemy łyżkę nadzienia i zwijamy ***

*** Zwinięte rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i odkładamy na około 10 minut do wyrośnięcia ***

*** Rogaliki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C (z termoobiegiem) i pieczemy przez około 15 minut – do zrumienienia ***

*** Po wystudzeniu rogaliki polewamy lukrem i posypujemy siekanymi orzechami ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

 

0 0 vote
Article Rating

Leave a Reply

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments