Rogaliki drożdżowe z białym makiem
Mięciutkie, delikatne i długo świeże rogaliki, wypełnione pysznym nadzieniem z białego maku. Ich wykonanie jest w miarę szybkie i niezbyt skomplikowane. Nadzienie możemy wykonać sami, według poniższego przepisu lub użyć gotowego z puszki. Polecam!
Składniki:
- Ciasto:
600g mąki pszennej
30g świeżych drożdży
130g masła
250ml mleka
1/3 szklanki cukru
3 jajka
+ 1 jajko do posmarowania rogali
- Biały mak (można użyć gotowej masy makowej z puszki):
300g białego maku
100g masy marcepanowej
3/4 szklanki cukru pudru
100g orzechów włoskich
100g zblanszowanych migdałów
ok 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
4 podłużne biszkopty
- Dodatkowo:
lukier do polania rogali
posiekane orzechy włoskie do posypania
*** Przygotowujemy ciasto: drożdże rozpuszczamy w 50ml ciepłego mleka, dodajemy po łyżeczce cukru i mąki, mieszamy i odkładamy na 10 minut do wyrośnięcia ***
*** W garnuszku rozpuszczamy masło, zdejmujemy z ognia, wlewamy mleko i mieszamy ***
*** Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, mieszamy. Dodajemy rozczyn z drożdży, wbijamy jajka, mieszamy i stopniowo wlewamy ciepłe mleko z masłem. Ciasto wyrabiamy przez około 10 minut, najlepiej to robić za pomocą robota z hakiem ***
*** Ciasto przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odkładamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia ***
*** W międzyczasie przygotowujemy masę makową. Mak i orzechy zalewamy wrzącą wodą, po 15 minutach odsączamy i mielimy dwukrotnie razem z migdałami. Masę marcepanową rozcieramy mikserem razem z cukrem pudrem, dodajemy zmielony mak i pokruszone na drobne okruszki biszkopty. Mieszamy i dodajemy śmietanę – tyle, aby masa była plastyczna, niezbyt zwarta i niezbyt płynna ***
*** Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy na blacie podsypanym mąką ***
*** Następnie ciasto dzielimy na 4 równe części ***
*** Każdą część ciasta rozwałkowujemy na okrągły placek o średnicy około 30 cm. Koło dzielimy na 6 trójkątów ***
*** Na każdym trójkącie rozsmarowujemy łyżkę nadzienia i zwijamy ***
*** Zwinięte rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i odkładamy na około 10 minut do wyrośnięcia ***
*** Rogaliki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C (z termoobiegiem) i pieczemy przez około 15 minut – do zrumienienia ***
*** Po wystudzeniu rogaliki polewamy lukrem i posypujemy siekanymi orzechami ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ