Rumiane bułeczki z budyniem i jagodami


Rumiane bułeczki z budyniem i jagodami

Mięciutkie bułeczki drożdżowe, z pysznym słodkim nadzieniem. Świetnie sprawdzą się jako drugie śniadanie do szkoły lub pracy albo pyszny deser, nie tylko dla dzieci. Polecam!

 

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

500g mąki pszennej

35g świeżych drożdży

170ml mleka

2 łyżki jogurtu naturalnego

4 żółtka

50g masła

150g cukru (ok pół szklanki)

16g cukru waniliowego

szczypta soli

  • Budyń:

375ml mleka (1,5 szklanki)

1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (40g)

1 żółtko

1 łyżka mąki pszennej

4 łyżki cukru

1 łyżka masła

  • Dodatkowo:

1 szklanka borówek lub jagód

cukier puder

1 białko jajka

 

 

 

***  Gotujemy budyń. W garnuszku zagotowujemy 250 ml mleka wraz z masłem i cukrem. Do pozostałego mleka dodajemy mąkę, żółtko i proszek budyniowy i całość dokładnie mieszamy. Do gotującego się mleka wlewamy przygotowaną masę i mieszamy, aż zgęstnieje i powstanie budyń. Gotowy budyń odkładamy do wystygnięcia ***

*** Przygotowujemy ciasto. Do wysokiej miseczki wkruszamy drożdże, dolewamy 3 łyżki ciepłego mleka, 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżkę mąki, oraz jogurt naturalny.  Mieszamy i odkładamy na około 10 minut do wyrośnięcia ***

*** W garnuszku rozpuszczamy masło, zdejmujemy z ognia i zalewamy mlekiem, mieszamy. Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukry i sól. Dodajemy żółtka, masło z mlekiem oraz wyrośnięty zaczyn z drożdży. Całość wyrabiamy na jednolite ciasto. Gotowe ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odkładamy w ciepłe miejsce na około 90 minut do wyrośnięcia ***

*** Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 4 części. Trzy części odkładamy na bok i przykrywamy ściereczką, a jedną kulkę dzielimy ponownie na 4 części ***

*** Każdą część rozwałkowujemy na prostokąt i nacinamy z jednej strony prawie do połowy, tworząc wąskie paseczki, tak jak na zdjęciu poniżej ***

*** Na środku nienaciętej części układamy po około 2 łyżki budyniu i łyżce owoców ***

*** Budyń z owocami zakrywamy drugą połową nienaciętego ciasta i zlepiamy ***

*** Całość oplatamy paseczkami z ciasta, które przyklejamy pod spód bułeczki ***

*** Gotowe bułeczki układamy w odstępach (jeszcze urosną) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odkładamy na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Po wyrośnięciu smarujemy roztrzepanym białkiem ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 15-20 minut – do ładnego zrumienienia. Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

 

 

 

KOMENTARZE