Kotleciki a’la pizza


Kotleciki a’la pizza

Lekko pikantne, kruche, delikatne i wspaniale rumiane kotlety drobiowe z serem i pieczarkami. Pyszne danie, które z pewnością zasmakuje całej rodzinie.

 

 

Składniki:

2 pojedyncze filety z kurczaka

1 łyżka majonezu

2 jajka

10dkg startego żółtego sera (użyłam gouda)

2 łyżki mąki ziemniaczanej

ok 10dkg pieczarek

pół cebuli

1 papryczka chilli (można pominąć)

1 łyżka posiekanej świeżej bazylii i oregano (lub łyżeczka suszonych ziół)

2 płaskie łyżeczki soli

1/2 łyżeczki pieprzu

olej do smażenia

 

 

*** Pieczarki i cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy razem na niewielkiej ilości oleju ***

*** Pieczarki odkładamy do przestudzenia. Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kosteczkę ***

*** Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach ***

*** Pokrojone mięso przekładamy do miski, dodajemy majonez, jajka, podsmażone pieczarki, starty ser, łyżkę posiekanych świeżych ziół lub łyżeczkę suszonych oraz drobno pokrojoną papryczkę chilli ***

*** Wszystko razem dokładnie mieszamy ***

*** Do masy dodajemy mąkę, sól i pieprz ***

*** Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na około godzinę ***

*** Po tym czasie, na patelni rozgrzewamy tłuszcz i łyżką nakładamy na niego mięsną masę, formując kotleciki ***

*** Smażymy z dwóch stron na mocno rumiany kolor ***

*** Po zdjęciu z patelni kotleciki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym ***

*** Z podanych składników wyszło mi sześć kotlecików ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE