Domowe suszone pomidory


Domowe suszone pomidory

Suszone pomidory z ziołami w zalewie oliwnej. Pyszny dodatek do sałatek, dań i sosów. Pomidory najlepiej jest suszyć w suszarce do warzyw, gdyż jest to dużo łatwiejsze i mniej problemowe niż w piekarniku.

 

 

Składniki:

ok 2,5kg pomidorów (użyłam odmiany Lima)

świeże zioła typu bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn

kilka ząbków czosnku

2-3 łyżki soli morskiej

ok 1 -1,5 litra oleju (np. rzepakowego, słonecznikowego)

2 łyżki octu

 

 

 

*** Pomidory myjemy, osuszamy, przekrawamy wzdłuż i wycinamy szypułki ***

*** Połówki pomidorów posypujemy solą i układamy w suszarce do warzyw (opcjonalnie pomidory możemy suszyć także w piekarniku, jednak w suszarce jest to łatwiejsze) ***

*** Moja suszarka ma cztery poziomy i suszenie pomidorów zajęło mi około 15 godzin. Co kilka godzin sprawdzałam stan pomidorów i zamieniałam poziomy miejscami, aby pomidory równo się wysuszyły. Pomidory suszymy do momentu, aż wyraźnie zmniejszą objętość, staną się pomarszczone i podsuszone, ale nie zupełnie suche i twarde ***

*** Następnie do miski przekładamy zioła oraz obrane i przecięte na połówki ząbki czosnku ***

*** Dodajemy wszystkie suszone pomidory, polewamy octem, mieszamy i odkładamy na około 15 minut ***

*** Całość umieszczamy w słoiczkach, zostawiając około 1/3 wolnego miejsca od góry ***

*** Olej przelewamy do garnuszka i podgrzewamy. Olej ma być gorący ale nie wrzący i skwierczący, żeby pomidory nam się nie usmażyły ***

*** Gorącym olejem zalewamy słoiczki do pełna (pomidory wchłoną część oleju i napęcznieją). Słoiczki zakręcamy, odwracamy do góry dnem, przykrywamy ręcznikiem i zostawiamy na około 10-12 godzin do ostudzenia. Po tym czasie odwracamy i chowamy do spiżarni ***

*** Pomidory są gotowe do spożycia po około dwóch tygodniach ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

0 0 vote
Article Rating

Leave a Reply

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments