Racuszki drożdżowe z jabłkami i budyniem


Racuszki drożdżowe z jabłkami i budyniem

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

7g suchych drożdży

250g mąki pszennej

250ml letniego mleka

1 opakowanie budyniu śmietankowego- 40g

2 jajka

2 łyżki cukru

szczypta soli

  • Dodatkowo:

2 jabłka

olej do smażenia

cukier puder do posypania

 

 

 

*** Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy suche drożdże, budyń (sam proszek), sól oraz cukier i mieszamy. Następnie dodajemy mleko oraz jajka i wszystko dokładnie mieszamy, najlepiej za pomocą miksera***

*** Ciasto miksujemy do momentu, aż powstanie gładka jednolita masa – bez grudek ***

*** Miskę przykrywamy ściereczką i całość odkładamy w ciepłe miejsce, na około 1 godzinę, do wyrośnięcia. Ciasto musi w tym czasie podwoić swoją objętość ***

*** Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę i dodajemy do ciasta, mieszamy. Całość odkładamy na około 15 minut ***

*** Na patelni rozgrzewamy olej (ok 1 cm oleju) i układamy na nim po 2 łyżki ciasta na każdy racuszek ***

*** Smażymy na średnim ogniu, na mocno rumiany kolor z dwóch stron. Ważne aby ogień nie był zbyt duży, bo wówczas racuszki zrumienią nam się mocno z zewnątrz a pozostaną surowe w środku ***

*** Po usmażeniu racuszki odsączamy na ręczniku papierowym i posypujemy obficie cukrem pudrem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

 

4.6 5 votes
Article Rating

Leave a Reply

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments