Faszerowane roladki naleśnikowe
Naleśniki zapiekane z pysznym mięsno-warzywnym farszem, pod pierzynką z beszamelu i żółtego sera to świetny pomysł na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny lub imprezową zapiekankę. Polecam!
Składniki:
7-10 sztuk naleśników PRZEPIS TUTAJ
ok 5 dkg startego żółtego sera
- nadzienie:
1 cukinia
1 papryka
1 cebula
2 ząbki czosnku
20dkg wędliny
świeże lub suszone zioła: bazylia, oregano, majeranek, pietruszka itp
1 łyżka oleju
- beszamel:
3 łyżki masła
5dkg mąki
1 szklanka mleka
sól, gałka muszkatołowa
*** Smażymy naleśniki ***
*** Przygotowujemy farsz: cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojoną w kosteczkę cukinie, paprykę i drobno posiekany czosnek. Całość podsmażamy często mieszając, aż warzywa zmiękną ***
*** Wędliny kroimy w kosteczkę ***
*** Wędliny wraz z drobno posiekanymi ziołami dodajemy do warzyw, mieszamy ***
*** Na każdym naleśniku rozkładamy po 3-4 łyżki farszu ***
*** Naleśniki z farszem zwijamy w rulon i kroimy na trzy lub cztery części ***
*** Roladki naleśnikowe układamy jedna obok drugiej, pionowo, w żaroodpornym naczyniu ***
*** Przygotowujemy sos beszamelowy: w garnuszku roztapiamy masło i zasmażamy z mąką ***
*** Cały czas mieszając dodajemy mleko. Mieszamy i gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i gałką muszkatołową. Jeżeli sos byłby zbyt gęsty możemy dolać trochę więcej mleka ***
*** Roladki naleśnikowe polewamy równomiernie sosem ***
*** Następnie danie posypujemy startem żółtym serem ***
*** Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200’C przez 20 minut ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
Wow, super przepis
Super