Wieprzowina słodko-kwaśna


Wieprzowina słodko-kwaśna

Proste, klasyczne i szybkie danie kuchni chińskiej. Do przygotowanie tej potrawy użyłam polędwiczki wieprzowej, którą smaży się bardzo krótko, oraz gotowej mrożonej mieszanki warzywnej dzięki czemu jest to obiad wręcz ekspresowy. Polecam!

 

 

 

Składniki:

1 polędwica wieprzowa

1 opakowanie mrożonki warzywnej (orientalnej, azjatyckiej lub do dań po chińsku)

1 szklanka ananasa z puszki

1 pełna łyżeczka przyprawy 5 smaków

sól, pieprz

3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

5 łyżek zimnej wody

6 łyżek sosu sojowego

3 łyżki octu balsamicznego

pół szklanki soku z puszki ananasów

olej do smażenia

2 łyżki posiekanego szczypiorku

 

 

*** Polędwiczkę myjemy, osuszamy i przekrawamy wzdłuż na pół. Następnie mięso kroimy w poprzek włókien na dość cienkie plasterki ***

*** Mięso posypujemy przyprawą 5 smaków oraz doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy ***

*** Na dużej patelni lub w woku rozgrzewamy olej, wrzucamy polędwiczkę i podsmażamy ciągle mieszając przez około 4-5 minut – tak aby mięso z każdej strony było obsmażone ***

*** Mięso zdejmujemy z patelni, wrzucamy mrożonkę warzywną i podsmażamy przez około 3 minuty na tym samym tłuszczu co mięso ***

*** Dodajemy kawałki ananasa odsączone z zalewy i smażymy razem przez około 2 minuty, następnie dokładamy polędwiczkę, mieszamy i podsmażamy jeszcze przez minutę ***

*** W międzyczasie przygotowujemy sos: mąkę mieszamy z wodą, dodajemy sos sojowy, ocet balsamiczny i sok z ananasa. Wszystko dokładnie mieszamy ***

*** Sos wlewamy na patelnię. Gotujemy przez około 2 minuty na dużym ogniu ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Na końcu potrawę posypujemy siekanym szczypiorkiem ***

*** Danie podajemy z ryżem lub „chińskim” makaronem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

0 0 vote
Article Rating

Dodaj komentarz

3 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ela
Ela
13 dni temu

Dziękuję za odpowiedz.
Pani blog jest genialny.

Ela
Ela
16 dni temu

Witam.
Czy mogę użyć zwykłego schabu? Czy musi być polędwica?
Pozdrawiam.
Ela