Mini gołąbki w młodej kapuście


Mini gołąbki w młodej kapuście

Szybkie, proste i przepyszne danie jednogarnkowe. Mięsno ryżowe klopsiki duszone w młodej kapuście i sosiku pomidorowym. Mini gołąbki możemy podać z ziemniaczkami lub świeżym pieczywem.

 

 

Składniki:

0,5kg mięsa mielonego wieprzowego

100g ugotowanego białego ryżu

1 jajko

2 łyżki bułki tartej

przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany

1 młoda kapusta

1 cebula

1 marchewka

1 liść laurowy

sól, pieprz

pół pęczka koperku

pół szklanki bulionu warzywnego lub rosołu

1/3 szklanki przecieru pomidorowego

pół szklanki mąki do obtoczenia mięsa

olej do smażenia

 

 

*** Do mielonego mięsa dodajemy jajko, ugotowany ryż,  bułkę tartą oraz przyprawy- do smaku. Całość dokładnie mieszamy ***

*** Kapustę kroimy w dużą kostkę ***

*** Cebulę drobno kroimy, a marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach ***

*** Z masy mięsnej formujemy niewielkie klopsiki, które następnie obtaczamy w mące ***

*** Klopsiki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, ze wszystkich stron na rumiano ***

*** Mięso zdejmujemy z patelni. Na tym samym tłuszczu lekko podsmażamy cebulkę, następnie dodajemy startą marchew i kapustę, całość jeszcze przez chwilę podsmażamy ***

*** Warzywa delikatnie solimy i pieprzymy, zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy, mieszamy i zagotowujemy ***

*** Następnie dodajemy klopsiki ***

*** Całość przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około 20 minut ***

*** Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, dodajemy posiekany koperek, mieszamy ***

*** Dodajemy przecier pomidorowy, ponownie mieszamy ***

*** Całość doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku i gotujemy jeszcze przez kilka minut bez przykrycia, aby sos trochę odparował i zgęstniał ***

*** Podajemy z ziemniaczkami lub ze świeżym pieczywem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

4.3 3 votes
Article Rating

Leave a Reply

1 Komentarz
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimowo
Anonimowo
3 miesięcy temu

Pyszne danie! Wszystkim smakuje☺